Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαρέλι χωρίς πάτο πετά κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών, την ώρα που δημόσια κτίρια, ακόμη και νεόδμητα, παραμένουν κενά και αναξιοποίητα.
Του Νίκου Ηλιάδη
Ενδεικτικό της αλόγιστης σπατάλης που κάνει το ελληνικό δημόσιο σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είναι το γεγονός ότι για τη στέγαση υπηρεσιών της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταβάλλει ετησίως μόνον για τη Θεσσαλονίκη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε ενοίκια. Σε επίπεδο δε Μακεδονίας-Θράκης το ποσό αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πάμπολλα δημόσια κτίρια, τα οποία είτε είναι τελείως κενά είτε υποαξιοποιούνται. Μάλιστα στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου καταβάλλονται και τα υψηλότερα μισθώματα, τρία ολοκαίνουργια κτίρια παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα!
Πριν από ενάμιση χρόνο
Η πρώτη απόπειρα, για να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό, έγινε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, λίγο μετά την ψήφιση του μνημονίου. Ενόψει και των αλλαγών που θα επέβαλε ο «Καλλικράτης» με τη «διάσπαση» της κρατικής περιφέρειας σε αιρετή και αποκεντρωμένη διοίκηση, η τότε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή είχε συγκροτήσει ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της δυνατότητας μεταστέγασης των υπηρεσιών της περιφέρειας σε κρατικά κτίρια. Ωστόσο ενάμιση χρόνο μετά η έρευνα δεν έχει καν ολοκληρωθεί. Από την αρχική διερεύνηση, η οποία είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010 και αφορούσε μόνον την περιοχή της Θεσσαλονίκης, είχαν βρεθεί αρκετά κενά ή υποαξιοποιημένα δημόσια κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν να στεγάσουν τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και κάποιες από τις υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας. Η τότε περιφερειάρχης Μ. Λιονή είχε αποστείλει μάλιστα σχετική επιστολή προς τρεις υπουργούς, τους οποίους ενημέρωνε για τα διαθέσιμα κρατικά κτίρια που υπάγονταν στη δικαιοδοσία τους και ζητούσε την παραχώρησή τους. Ωστόσο ουδείς εκ των υπουργών απάντησε σε εκείνο το αίτημα.
Ενοίκιο 1,7 εκατ. ευρώ
Την υπόθεση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ο νυν γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος. Με εντολή του διενεργήθηκε έρευνα και στους δώδεκα νομούς σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αποκλειστικώς δημόσια κτίρια οι υπηρεσίες της κρατικής περιφέρειας. Όπως εξήγησε η Χρύσα Καρυπίδου, υπό την ευθύνη της οποίας γίνεται η έρευνα εντοπισμού των διαθέσιμων δημοσίων κτιρίων, «έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την καταγραφή στους περισσότερους από τους δώδεκα νομούς και ήδη ο κ. Σώκος έχει στείλει τις σχετικές επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών μας». Ενδεικτικό της σπατάλης δημοσίου χρήματος είναι το γεγονός ότι για τις στεγαστικές ανάγκες μόνον της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης καταβάλλονται ετησίως μισθώματα ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. «Το ποσό υπερέβαινε τα 2 εκατ. μέχρι πρόσφατα, αλλά κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που μισθώνουμε πετύχαμε μειώσεις έως και 20%», σημειώνει η κυρία Καρυπίδου.
Στη Θεσσαλονίκη
Στο νομό Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ορισμένων υπηρεσιών της αιρετής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιούνται δεκαπέντε ακίνητα συνολικής επιφάνειας περίπου 14.000 τ.μ. Εξ αυτών τα δέκα (9.600 τ.μ.) νοικιάζονται, με το συνολικό μίσθωμα να αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Μόνον για τις δύο οικοδομές επί της οδού Τ. Οικονομίδη καταβάλλονται περί τα 880.000 ευρώ. Άλλα 280.000 ευρώ ενοίκιο πληρώνονται για κτίριο επί της οδού Γ. Σχολής (430 τ.μ.), όπου στεγάζεται η διεύθυνση Υδάτων, και 168.000 ευρώ για δύο ορόφους (480 τ.μ.) σε κτίριο επί της οδού Ναυαρίνου στην Καλαμαριά.
Στην υπόλοιπη Κ. Μακεδονία
Στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας για τις ανάγκες της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ορισμένων υπηρεσιών της αιρετής περιφέρειας χρησιμοποιούνται 61 ακίνητα (26.000 τ.μ.), εκ των οποίων 32 είναι ιδιόκτητα (12.000 τ.μ.) και 29 ενοικιαζόμενα (14.000 τ.μ.). Ειδικότερα:
- Στην Ημαθία, όπου υπηρετούν 62 άτομα, χρησιμοποιούνται συνολικά έξι ακίνητα (τέσσερα στη Βέροια και από ένα σε Νάουσα και Καστανιά), συνολικής επιφάνειας 1.700. τ.μ., όλα ενοικιαζόμενα, για τα οποία καταβάλλεται ενοίκιο 141.000 ευρώ.
- Στο Κιλκίς υπηρετούν 79 άτομα, τα οποία στεγάζονται σε επτά ακίνητα (τέσσερα στο Κιλκίς, δύο στη Γουμένισσα και ένα στις Μουριές), συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., όλα ενοικιαζόμενα με ετήσιο ενοίκιο 68.000 ευρώ.
- Στην Πέλλα υπηρετούν περί τα 160 άτομα. Χρησιμοποιούνται δέκα ακίνητα (επτά στην Έδεσσα και από ένα σε Άρνισσα, Αριδαία, Γιαννιτσά), συνολικής επιφάνειας 1.600 τ.μ. Εξ αυτών μόνον δύο νοικιάζονται έναντι 5.800 ευρώ.
- Στην Πιερία υπηρετούν 68 άτομα, που στεγάζονται σε δύο κτίρια (1.500 τ.μ. στην Κατερίνη), εκ των οποίων το ένα νοικιάζεται έναντι 37.000 ευρώ.
- Στις Σέρρες, όπου υπηρετούν 200 άτομα, χρησιμοποιούνται δώδεκα ακίνητα (οκτώ στις Σέρρες, δύο στο Σιδηρόκαστρο και από ένα σε Νιγρίτα και Καρτερές), συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. Εξ αυτών μόνον ένα νοικιάζεται (200 τ.μ.) προς 9.500 ευρώ ετησίως.
- Στη Χαλκιδική υπηρετούν περί τα 110 άτομα, για τις στεγαστικές ανάγκες των οποίων χρησιμοποιούνται εννέα ακίνητα (τρία στον Πολύγυρο και από ένα σε Αρναία, Ολυμπιάδα, Στρατονίκη, Μ. Παναγιά, Ν. Μουδανιά και Κασσανδρεία), συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ. Ενοικιαζόμενα είναι μόνον τα δύο (253 τ.μ.), για τα οποία καταβάλλεται ενοίκιο 30.000 ευρώ.
Κι όμως κτίρια υπάρχουν!
Την ώρα που το ελληνικό δημόσιο πληρώνει ένα τσουβάλι λεφτά σε ενοίκια, για να καλύψει μέρος των στεγαστικών αναγκών του, δεκάδες κρατικά κτίρια, ακόμη και νεόδμητα, παραμένουν κενά ή υποαξιοποιούνται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου, ενώ από τα κρατικά ταμεία εκταμιεύεται περί το 1,5 εκατ. ευρώ για τη στέγαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ορισμένων υπηρεσιών της αιρετής περιφέρειας, σε συνολική ενοικιαζόμενη επιφάνεια 9.600 τ.μ., οκτώ κρατικά κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 10.000 τ.μ. παραμένουν αναξιοποίητα! Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προ έτους έρευνα της περιφέρειας, στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος υπάρχουν προς άμεση χρήση τα ακόλουθα οκτώ ακίνητα:
1. Πενταώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ., στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Ερυθρού Σταυρού, απέναντι από το στρατόπεδο Νταλίπη. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2007 και κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 2.154.335,50 ευρώ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, τεράστιους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, διαμορφωμένο στο εσωτερικό του για χρήσεις γραφείων. Εντούτοις παραμένει άδειο και αναξιοποίητο. Πλέον παράδοξο όμως είναι το γεγονός ότι, ενώ το κτίριο ανήκει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, για τις ανάγκες του οποίου υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε, δεν χρησιμοποιείται ούτε από τον ιδιοκτήτη του, καθώς ο ΟΕΚ εξακολουθεί να στεγάζεται στην περιοχή του λιμανιού, πληρώνοντας μάλιστα περί τα 120.000 ευρώ ετήσιο ενοίκιο! Το θέμα έφερε προ ημερών στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης. Στο κείμενο της ερώτησης, την οποία κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής αναφέρει ότι στη μετακόμιση του ΟΕΚ στα καινούργια αναξιοποίητα γραφεία αντιδρά μερίδα εργαζομένων, καθώς δεν τους βολεύει η περιοχή του Νταλίπη.
2. Το κτίριο της Τράπεζας Γενετικού Υλικού στην περιοχή της Θέρμης, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ολοκαίνουργιο, έχει επιφάνεια 600 τ.μ. και παραμένει κενό. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, επί της οποίας έγιναν μάλιστα δύο φορές εγκαίνια. Η παραχώρησή του έχει ζητηθεί και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά τα αιτήματα δεν έχουν καν απαντηθεί. Το κτίριο παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα χόρτα σκεπάζουν περίπου το μισό κτίσμα.
3. Το κτίριο του Ινστιτούτου Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Είναι ολοκαίνουργιο, έχει εμβαδόν 600 τ.μ., ωστόσο παραμένει κενό.
4. Το κτίριο του Ινστιτούτου Τυποποίησης Δημητριακών, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης. Έχει εμβαδόν περίπου 2.500 τ.μ. και υποαξιοποιείται, καθώς στεγάζει μόνον περί τους είκοσι υπαλλήλους.
5. Το κτίριο του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, το οποίο βρίσκεται επίσης στην περιοχή της Θέρμης και ανήκει και αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει εμβαδόν 1.100 τ.μ. και χρησιμοποιείται για τη στέγαση περίπου 50 υπαλλήλων.
6. Το κτίριο του Ινστιτούτου Σιτηρών, επίσης στη Θέρμη. Έχει εμβαδόν 1.500 τ.μ., στεγάζει πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων, ανήκει κι αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παραχωρήθηκε προς χρήση στο ΕΘΙΑΓΕ.
7. Το κτίριο του Ινστιτούτου Βάμβακος, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Είναι εμβαδού 1.600 τ.μ., στεγάζει πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων και παραχωρήθηκε κι αυτό στο ΕΘΙΑΓΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει.
Μετακόμιση στο πρώην ΥΜΑΘ
Ένα από τα πλέον υποαξιοποιημένα κτίρια είναι και αυτό του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Είναι ηλικίας 120 ετών, καθώς χτίστηκε το 1891 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Μετά την κατάργηση του υπουργείου στεγάζεται σε αυτό η γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Διαθέτει αρκετούς χώρους οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι. Το Διοικητήριο έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον δύο φορές κλιμάκια της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη μεταστέγαση της κρατικής περιφέρειας από την οδό Τ. Οικονομίδη όπου βρίσκεται σήμερα. Το Διοικητήριο μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών αναγκών της αποκεντρωμένης διοίκησης και ένα μέρος των υπηρεσιών της μπορεί να φιλοξενηθεί σε άλλο δημόσιο κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Θύμιος Σώκος έχει στείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό προτείνοντας τη μεταστέγαση των υπηρεσιών, αλλά το θέμα εκκρεμεί..
πηγή
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου