Είναι κυβερνητικό αμερικανικό site, βρίσκεται στη διεύθυνση www.usdebtclock.org και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως "ρολόι του τρόμου"! Δείχνει τη στιγμιαία εξέλιξη του αμερικανικού δημοσίου χρέους, καθώς και άλλων κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών. Όμως, κατά το τελευταίο διάστημα, έχει εμπλουτισθεί και με τα στοιχεία του χρέους και άλλων χωρών, τα οποία μάλιστα υπολογίζει σε διαρκή βάση.
Την ...τιμητική της θέση στο site αυτό έχει βεβαίως και η Ελλάδα, σα μία από τις περισσότερες χρεωμένες χώρες του κόσμου. Το πρωτότυπο όμως, για εμάς τους έλληνες, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα διαρκούς υπολογισμού του ελληνικού χρέους και της απεικόνισής του ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Το "ρολόι" αυτό αρχικά κατασκευάσθηκε για να αποτελέσει την "ιντερνετική" έκδοση του "ρολογιού" που κατασκεύασε το 1989, ο Seymour Durst σε ένα κτίριο κοντά στην πλατεία Τimes της Νέας Υόρκης, θέλοντας να υπενθυμίζει στους Νεοϋορκέζους τη διαρκή εξέλιξη του χρέους της χώρας και -έμμεσα- τη δική τους οφειλή, βάσει του χρέους αυτού.
Βεβαίως, στην ιντερνετική έκδοση, έχει προστεθεί η μέτρηση πολλών ακόμη μακροοικονομικών στοιχείων, έτσι ώστε η επίσκεψη στη σελίδα του "χρέους" να αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και διδακτική υπόθεση.
Μεταξύ των στοιχείων (για την οικονομία των ΗΠΑ) που βρίσκουμε στη σελίδα του "ρολογιού", είναι: Το δημόσιο χρέος, τα έσοδα του κράτους, οι δαπάνες υγείας, η εξέλιξη του ΑΕΠ, οι τόκοι του χρέους, στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου των ΗΠΑ, ο πληθυσμός, ο αριθμός των ανέργων, το εργατικό δυναμικό, ο αριθμός των συνταξιούχων, ο αριθμός των επιχειρήσεων, το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων, ο αριθμός χρεοκοπιών.
Επίσης, μία νέα καινοτομία που προστέθηκε είναι ο διαχωρισμός στην υπολογισμό του δημοσίου χρέους, αλλά και του συνολικού εξωτερικού χρέους μίας χώρας, όπου συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των υποχρεώσεων προς το εξωτερικό, τόσο του κρατικού, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Η πρόσθεση της εξέλιξης του χρέους άλλων χωρών είναι σχετικά πρόσφατη και έγινε μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όπου η διάσταση των δημοσίων χρεών και η απειλή που αυτά συνιστούν για την παγκόσμια οικονομία, έχουν πάρει μία μεγάλη δημοσιότητα, σε όλο το κόσμο.
Η λειτουργία του είναι σχετικά απλή. Αφού είναι γνωστά τα στοιχεία της εξέλιξης του δημοσίου χρέους, καθώς και το μέγεθος του ΑΕΠ, το "ρολόι" ρυθμίζεται ώστε να "τρέχει" με βάση τους ρυθμούς αυτούς. Για την περίπτωση της Ελλάδας, είναι γνωστό ότι το δημόσιο χρέος, κατά το 2010, θα αυξηθεί κατά περίπου 21 έως 22 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, η αύξησή του είναι περίπου 57,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ή περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ την ώρα.
Ας ελπίσουμε ότι η διαρκής απεικόνιση και εξέλιξη του δημοσίου χρέους της χώρας, να αποτελέσει για εμάς, μία ευκαιρία για τη διαρκή επίγνωση της αρνητικής κατάστασής μας και για μία διαρκή προσπάθεια για τη βελτίωση και το ξεπέρασμά της.
πηγή
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου