Έρχεται αποτελεσματικό εμβόλιο για τον προστάτη

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

star
Έρχεται αποτελεσματικό εμβόλιο για τον προστάτη
Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται ένα εμβόλιο το οποίο θα ανακόπτει την πορεία του καρκίνου του προστάτη, μετά την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που σταματά την ανάπτυξη των όγκων στο 90% των περιπτώσεων.
 
Το ανοσοποιητικό «σβήνει» τον καρκίνο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Notting Trent είδαν ότι εγχέοντας τμήμα μιας ογκοπρωτεΐνης στα κύτταρα που περιβάλλουν τους όγκους καταφέρνουν να θέσουν σε υπερλειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους όγκους και αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξή τους «σβήνοντας» έτσι τον καρκίνο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις όγκων του προστάτη, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «European Journal of Immunology».

«Η ανάπτυξη εμβολίων για τον καρκίνο τα οποία θα βάζουν ‘φρένο’ στην ικανότητα των όγκων να ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια στις επιθετικές μορφές της νόσου» ανέφερε η δρ Στέφανι ΜακΑρντλ, επικεφαλής της μελέτης και προσέθεσε: «Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο που εμείς αναπτύξαμε διαθέτει χαρακτηριστικά προστασίας ενάντια στους όγκους. Μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική επίθεση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και να προστατεύσει από τους ήδη υπάρχοντες όγκους στον αδένα».

Το μόνο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον καρκίνο του προστάτη βασίζεται σε χρήση αίματος του ασθενούς. Οι ειδικοί «εκπαιδεύουν» το αίμα ώστε να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα προτού το επανεγχύσουν στον οργανισμό του πάσχοντος. Ωστόσο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι «φτωχά», καθώς το εμβόλιο φαίνεται να παρατείνει τη ζωή κατά μόλις τέσσερις μήνες.

Φθηνότερο και απλούστερο στη χορήγηση

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Notting Trent αναφέρουν ότι το δικό τους εμβόλιο θα είναι πιο φθηνό στην παραγωγή ενώ θα μπορεί να χορηγηθεί στους ασθενείς με σχετικώς απλό τρόπο.

Παρ’ότι μέχρι στιγμής το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν σύντομα κλινικές δοκιμές της θεραπείας.

πηγή
star