Με συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της γενοκτονίας, μέλη ποντιακών σωματείων και απλοί πολίτες συμμετείχαν απόψε στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, τιμώντας τη μνήμη των προγόνων τους, θυμάτων της γενοκτονίας, με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Αμερικανός πολιτικός, σερίφης της κομητείας Μίντλεσεξ της Μασαχουσέτης και αγωνιστής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, Πίτερ Κουτουντζιάν, ο οποίος επικαλέστηκε διηγήσεις των Αρμενίων προγόνων του, θυμάτων και των ίδιων, των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν επί οθωμανικής αυτοκρατορίας πριν από έναν αιώνα, καθώς και μαρτυρίες ξένων επισήμων της εποχής, αλλά και σύγχρονων ερευνητών, για την έκταση και το μέγεθος των βιαιοτήτων σε βάρος των Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων και των Ελλήνων της ανατολής. Υπογράμμισε ότι το καθήκον των απογόνων των προσφύγων είναι «να μην ξεχνούν» και να επιδιώκουν, μέσα από την πολιτική τους εκπροσώπηση και με την αξιοποίηση και της διασποράς τους, τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της ανατολής.
«Γνωστοποιήστε το ζήτημα σας ευρύτερα στον κόσμο, ενωμένοι με άλλες κοινότητες που έχουν βιώσει γενοκτονία, ώστε με όλες σας τις δυνάμεις να δείξετε στον κόσμο, ότι είναι περισσότερο από κάτι που συμβαίνει στους άλλους» σημείωσε ο κ. Κουτουντζιάν και πρόσθεσε : «Θα στηρίζω τις προσπάθειες σας και θα κάνω ότι μπορώ ώστε να επιτευχθεί η επίσημη αναγνώριση της χριστιανικής γενοκτονίας μας σε όλο τον κόσμο».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία τιμούν και θα τιμούν για πάντα τη μνήμη των 353.000 θυμάτων και ευχήθηκε σύντομα να έρθει η ημέρα που θα γιορταστεί η «καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου».
«Διατρανώνουμε σήμερα από εδώ, με ισχυρή αίσθηση καθήκοντος απέναντι στους προγόνους μας, την πρόθεση μας να αγωνιστούμε ως την τελική δικαίωση. Με τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα στη μνήμη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης.
«Χρέος μας ιερό είναι όχι μόνο να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της γενοκτονίας, αλλά και να διεκδικούμε αγωνιστικά τη διεθνή αναγνώριση, μέχρι την τελική δικαίωση. Και η δικαίωση σήμερα μπορεί να επέλθει μόνο με την αναγνώριση και το αίτημα συγνώμης από τη σύγχρονη Τουρκία» τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) Γιώργος Παρχαρίδης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, βουλευτές, ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΚ Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχοι, εκπρόσωποι και μέλη ποντιακών σωματείων και νεολαιών από τη Β. Ελλάδα, μέλη της αρμενικής κοινότητας και της νεολαίας της, κ.α.
Μετά τις ομιλίες, νεανική χορωδία απέδωσε δύο παραδοσιακά τραγούδια του πόντου.
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία, με μαυροντυμένες νέες στην κορυφή της, οι οποίες κρατούσαν συμβολικά αναμμένα κεριά, με κατάληξη το τουρκικό προξενείο.
Πηγή εκτός από τον τίτλο : ΑΠΕ-ΜΠΕ