Θεωρήθηκαν πληρωμένες δολοφόνοι κι εχθροί της Ελλάδας!

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Θα θυμάστε την υπόθεση με τις κουκουβάγιες του μεγάλου ερευνητή μπουρδολόγου Ιωάννη Λαμπρόπουλου που ήταν τάχα μου κωδικός για την αναζήτηση δολοφόνων στην Ελλάδα ; Εμείς τότε τα "σούραμε" στον μπουρδολόγο και σήμερα δημοσιεύουμε την απάντηση των υπεύθυνων,τρόπον τινά,της αναστάτωσης που προέκυψε.  

 Οι γυναίκες πίσω απ' την επιχείρηση "Αθηναϊκές Κουκουβάγιες" εξηγούν ...

Ένα πρότζεκτ που έλαβε μεγάλες και μυστήριες διαστάσεις, αποκαλύπτεται στο LIFO.gr

Θεωρήθηκαν πληρωμένες δολοφόνοι κι εχθροί της Ελλάδας. Οι γυναίκες πίσω απ' την επιχείρηση ''Αθηναϊκές Κουκουβάγιες'' εξηγούν

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ

To περασμένο καλοκαίρι, την περίοδο του δημοψηφίσματος και του Μνημονίου Τσίπρα, μεγάλη αναταραχή δημιουργήθηκε σε πατριωτικά σάιτ και «έγκυρες» εφημερίδες. 


   Η αναταραχή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 

Δεκάδες δημοσιεύματα συνδέουν μια αγγελία σε βρετανική εφημερίδα με την οποία κάποιος ζητά κουκουβάγιες για την Αθήνα, με μυστικές υπηρεσίες και κωδικά ονόματα. (Θεωρώντας προφανώς ότι ζούμε στις αρχές του 20ου αιώνα που ο μόνος τρόπος τέτοιας επικοινωνίας ήταν μέσω των εφημερίδων με συνθηματικές αγγελίες. Με δυο λόγια, διάβασαν πολλά παλιά αστυνομικά στη ζωή τους.) 

 Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ακρόπολη - της οποίας ο εκδότης Τ. Μαυρίκος, κατά σύμπτωση, συνελήφθη χτες για εκβιασμό

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ακρόπολη - της οποίας ο εκδότης Τ. Μαυρίκος, κατά σύμπτωση, συνελήφθη χτες για εκβιασμό 

  Ο συγγραφέας - ερευνητής Ιωάννης Λαμπρόπουλος ήταν απ' τους βασικούς υπέρμαχους της θεωρίας συνωμοσίας:   «Το συγκεκριμένο θέμα, θα είδατε πως πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν έγινε για να ενημερωθούν οι Έλληνες , αλλά για να ειδοποιηθούν οι "κουκουβάγιες". Δεν δουλεύουν σαν ομάδα, αλλά σαν «κουκουβάγιες», δηλαδή αθόρυβα και μοναχικά αρπαχτικά της νύχτας. Πρόκειται λοιπόν για την κωδική ονομασία μιας ομάδας εκτελεστών, που δεν έχουν φυλή, χρώμα και πατρίδα και τους είδαμε σε δράση, που ως ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν εν ψυχρώ τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Μαϊντάν της Ουκρανίας, στο Κίεβο, τον Φεβρουάριο του 2014. (...) Η κωδική ονομασία αυτών των εκτελεστών ελεύθερων σκοπευτών, ήταν..... "ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ". Μιλάω και φωνάζω πολύ καιρό. ΞΥΠΝΗΣΤΕ και ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ. Δεν θέλουν μόνο μία απλή αναστρέψιμη χρεοκοπία για την Ελλάδα, όπως τις Αργεντινής που ανέκαμψε και επανήλθε Θέλουν τον ακαριαίο και ολοκληρωτικό θάνατο της Ελλάδος. Θέλουν να μας κάνουν και Αργεντινή και Συρία και Ουκρανία. ΞΥΠΝΗΣΤΕ: Δεν αντιμετωπίζουμε πολιτικούς, αλλά ψυχρούς δολοφόνους των λαών. Το ομολογούν οι ίδιοι κυνικά. Έρχονται για την Ελλάδα. Δεν το βλέπετε; Ιωάννης Λαμπρόπουλος συγγραφέας-ερευνητής» 






Glaux Glaukopoulos

Ohhh.... Ha ha!!!
This is the best part: "- Κάτοικοι του Υμηττου παρατήρησαν ύποπτες κινήσεις "απο νεαρούς με σακίδια" στη περιοχή."
Το κωδικό όνομα "Κουκουβάγιες" (OWLS) είναι το όνομα ομάδας απο "ακτιβιστές"-εκτελεστές, απ΄'ολο τον κόσμο που συναντούνται στο επιλεχθέν σημείο κρούσης.
Η αποσταθεροποιητική ομάδα, που έλαβε μέρος στα πρωτοφανή επεισόδια του Κιέβου και περιλαμβάνει ναζί, ελεύθερους σκοπευτές και "εκπαιδευμένους" στη αποσταθεροποίηση, ακτιβιστές, και κινείται σε όλο τον κόσμο επι πληρωμή.
Κρατήστε 3 σημεία:
- Στα επεισόδια του Συντάγματος τη νύχτα ψήφισης του μνημονίου, συνελήφθησαν, ανάμεσα σε άλλους, τέσσερις Γερμανοί, δύο Γάλλοι, ένας Αυστραλός, ένας Ουκρανός, ένας Ολλανδός και τρεις Πολωνοί.
- Κάτοικοι του Υμηττου παρατήρησαν ύποπτες κινήσεις "απο νεαρούς με σακίδια" στη περιοχή.
- Η Βρετανική Telegraph δημοσίευσε ένα παράξενο σαν κρυπτογραφικό μήνυμα που υπογράφεται απο ελληνίδα η οποία "ψάχνει για κουκουβάγιες" να επικοινωνήσουν μαζί της.
Αυτή τη στιγμή, μετρώνται 49 πύρινα μέτωπα στη χώρα μόλις σε 12 ώρες..
BOMBΑ: Πληρωμένοι δολοφόνοι (κουκουβάγιες) ήρθαν στην Ελλάδα και αυτή καίγεται!
VOICENEWS.GR|BY THANOS


  Λίγο μετά, το Προφήτες Ορθοδοξίας και ο πάντα έγκυρος Κυριάκος Βελόπουλος συνέδεσαν τις Κουκουβάγιες με τις πυρκαγιές!   «ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ,ΕΧΕΙ ΗΔΗ 3 ΜΕΤΩΠΑ ΦΩΤΙΑΣ.ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ. ΦΩΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ,ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΡΕΑ,ΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ. ΝΕΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΕ ΜΑΛΑΚΑΣΣΑ,ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ,ΠΑΤΡΑ. ΠΟΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ? 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες 4-5 ημέρες, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα:στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπου με πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας καταφθάνουν για ........... τουρισμό τύποι ....μυστήριοι! Μιλάμε για λεγεωνάριους της γνωστής Λεγεώνας των Ξένων (ευρισκόμενοι σε άδεια προφανώς). Ταξιδεύουν σε ομάδες των 4 ή 5 ΜΟΝΟ, παραλαμβάνονται από ΙΧ και εξαφανίζονται προς Αθήνα... ΟΛΟΙ τους ανήκουν σε «εξωτικές» φυλές και ΚΑΝΕΝΑΣ στην καυκάσια ή έστω ινδοευρωπαϊκη...

 ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΑΒΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ,ΗΞΕΡΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ,ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΦΥΠΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΙΟΤΟΠΟΥ VOICENEWS.GR ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ.... 



Ο ερευνητής, και πρώην βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος 


Ο ερευνητής, και πρώην βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος Σύμφωνα με πληροφορίες του voicenews.gr σενάριο αποσταθεροποίησης της χώρας είναι εν εξελίξει από ξένα κέντρα, τα οποία επιθυμούν την αναγκαστική συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υλοποιηθεί το τρίτο μνημόνιο με λιγότερες αντιδράσεις. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι η απόδειξη του παραπάνω σχεδίου είναι η διασπορά των πυρκαγιών, σε όλη την Αττική ταυτόχρονα και σε διαφορετικά μέρη.  Το κωδικό όνομα «Κουκουβάγιες» (OWLS) είναι το όνομα ομάδας απο «ακτιβιστές»-εκτελεστές, απ΄'ολο τον κόσμο που συναντούνται στο επιλεχθέν σημείο κρούσης. Η αποσταθεροποιητική ομάδα, που έλαβε μέρος στα πρωτοφανή επεισόδια του Κιέβου και περιλαμβάνει ναζί, ελεύθερους σκοπευτές και «εκπαιδευμένους» στη αποσταθεροποίηση, ακτιβιστές, και κινείται σε όλο τον κόσμο επι πληρωμή. Κρατήστε 3 σημεία: – Στα επεισόδια του Συντάγματος τη νύχτα ψήφισης του μνημονίου, συνελήφθησαν, ανάμεσα σε άλλους, τέσσερις Γερμανοί, δύο Γάλλοι, ένας Αυστραλός, ένας Ουκρανός, ένας Ολλανδός και τρεις Πολωνοί. – Κάτοικοι του Υμηττου παρατήρησαν ύποπτες κινήσεις «απο νεαρούς με σακίδια» στη περιοχή. – Η Βρετανική Telegraph δημοσίευσε ένα παράξενο σαν κρυπτογραφικό μήνυμα που υπογράφεται απο ελληνίδα η οποία «ψάχνει για κουκουβάγιες» να επικοινωνήσουν μαζί της. Αυτή τη στιγμή, μετρώνται 49 πύρινα μέτωπα στη χώρα μόλις σε 12 ώρες..»  


 Τέλος, κάποιος το έστειλε στους ANONYMOUS εκπέμποντας S.O.S.!









Iraklis Isaias

more than 30 fires in Greece today
4 German agents in incidents outside the Greek parliament right after the sign of new measures..
at the same time police attacked the anti austerity protest
In Great Britain was published yesterday in the newspaper Daily Telegraph, a message -not ad - seeking " to come " owls " in Athens ."
the " OWL " that SOMEONE was calling THROUGH THE GUARDIAN TO come to Athens PROBABLY REACHED
This is an sos..
we are in war
We had the same in 2007
Its about the russia greek cooparation and the gas pipeline
I felt that i must report it


Ενδιαφέρον είναι ότι το σάιτ ellinika hoaxes, που ξεσκεπάζει τις απάτες του διαδικτύου, προσπάθησε να αποδείξει πως ο εθνικός συναγερμός ήταν άκυρος, ως αιτιολόγηση και επεξήγηση της αγγελίας στις εφημερίδες όμως πρότεινε μια σύνδεση με μια άσχετη καμπάνια. Με δυο λόγια είχε δίκιο πως επρόκειτο για hoax αλλά δεν μπόρεσε να βρει τι κρυβόταν από πίσω.     

 Ας λύσουμε το μυστήριο

Δυο κοπέλες κουβαλούν ένα κλουβί με κουκουβάγιες. Αθήνα, 2015 (Όλες οι φωτο του ποστ είναι των Nikos Stathopoulos, Nikolina Bairaktari και Alexandros Kaklamanos)
Δυο κοπέλες κουβαλούν ένα κλουβί με κουκουβάγιες. Αθήνα, 2015 (Όλες οι φωτο του ποστ είναι των Nikos Stathopoulos, Nikolina Bairaktari και Alexandros Kaklamanos) 

  Η Εύα Γιαννακοπούλου και η Riléne Markopoulou είναι εικαστικοί. Μου λένε οι ίδιες για το εικαστικό project τους:   «Πρόκειται για μια ιδέα που αρχικά στηρίχθηκε σε μια αλληγορία του νομίσματος της δραχμής και της κουκουβάγιας σε συνάφεια με την Αριστοφανική φράση "Κομίζω Γλαύκας εις Αθήνας".    Το "Προξενιό" είναι το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της Αριστοφανικής τριλογίας που ξεκίνησε με το "Fiançailles" στην Μπεσανσόν και συνεχίστηκε με το "Hochzeit" στο Βερολίνο.    Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση σε εφημερίδες όλης της Ευρώπης. Από την Daily Telegraph (Μεγάλη Βρετανία), την Kurier (Aυστρία), την L'Est Républicain (Γαλλία), την Directa (Καταλονία) μέχρι την Diagonal (Ισπανία), την Haber (Τουρκία) και την ελληνική Χρυσή Ευκαιρία. Το μήνυμά μας ήταν απλό:    "WANTED: Owls, to be brought to Athens".   Παραφράζοντας τον Αριστοφάνη "παίζαμε με την έννοια της κουκουβάγιας που ήταν σύμβολο της σοφίας ή του ασημιού στην Αρχαία Ελλλάδα / και η "κορώνα" του κέρματος του ευρώ στη σύγχρονη εποχή.  Παρότι κάποιες μικρές κουκουβάγιας βρέθηκαν και ήταν παρούσες στην περφόρμανς που κάναμε στην Αθήνα, η αναζήτηση συνεχίζεται...»  

Θεωρήθηκαν πληρωμένες δολοφόνοι κι εχθροί της Ελλάδας. Οι γυναίκες πίσω απ' την επιχείρηση ''Αθηναϊκές Κουκουβάγιες'' εξηγούν

Θεωρήθηκαν πληρωμένες δολοφόνοι κι εχθροί της Ελλάδας. Οι γυναίκες πίσω απ' την επιχείρηση ''Αθηναϊκές Κουκουβάγιες'' εξηγούν

  Και η υπόθεση γίνεται όλο και πιο ζουμερή, όπως την αφηγείται ο επινοημένος χρήστης του Facebook Glaux Glaukopoulos, o οποίος μάζεψε στη σελίδα του όλες τις αληθινές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα, απ' το πρωτοσέλιδο της Ακρόπολης μέχρι τις θεωρίες που αναπτύχθηκαν σε ελληνικά φόρουμ.  




Συνεχίζουν οι εικαστικοί στο LIFO.gr: «To θέμα απέκτησε διαστάσεις όταν στείλαμε την αριστοφανική φράση υπό μορφή αγγελίας συγκεκριμένα στην Βρετανική Telegraph. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σύντομα ανακαλύφθηκε από διάφορους Έλληνες συνωμοσιολόγους και αναπαρήχθη σε αρκετά blogs ως οργανωμένη προσπάθεια επίθεσης εναντίον της Ελλάδας».



Το βίντεο που προβλήθηκε στην περφόρμανς


  Με δυο λόγια, ξεκίνησαν να κάνουν ένα αμφίσημο πρότζεκτ, μιλώντας για το χτες, το σήμερα, τη σοφία, τα χρήματα και χρησιμοποιώντας ένα απ' τα σύμβολα της ελληνικής πρωτεύουσας, και στην πορεία φώτισαν το μπέρδεμα που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Ξεσκέπασαν την ευπιστία πολλών Ελλήνων, τον ψευτοπατριωτισμό τους, την ανάγκη τους να βρουν παντού εχθρούς και αν δεν βρουν να τους κατασκευάσουν. Είναι τελείως ενδεικτικό της φάσης μας πως οι ξερόλες που δεν μπορούσαν απλώς να παραδεχτούν ότι δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε, επινόησαν. Έστησαν θεωρίες συνωμοσίας συμπληρώνοντας τα κενά, ταίριαξαν άσχετες μεταξύ τους πληροφορίες, και δημιούργησαν μια απολαυστική πρόσληψη του πρότζεκτ. 




Glaux Glaukopoulos
Now the "religious" blogs have taken wind of the conspiracy...
ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΘΕΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ!!!!!
http://logia-tou-aera.blogspot.gr/2015/07/blog-post_988.html

Η ελευθερία είναι το παν.....όπως η ελευθερία λόγου…
LOGIA-TOU-AERA.BLOGSPOT.COM|BY ONEIROPAGIDA





Άθελά (;) του, το πρότζεκτ λειτούργησε σαν κοινωνικό πείραμα, και καθρέφτισε πάνω του την παράνοια της ελληνικής κοινωνίας, σε μια εποχή που η παράνοια της πολιτικής (με το δημοψήφισμα και όσα ακολούθησαν) είχε μετατρέψει τους πολίτες σε άγρια θηρία, σε μια αόρατη αρένα... 

(Οι εικαστικοί συνεργάστηκαν για το πρότζεκτ με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ)

πηγή

ΥΓ. Διυλίστε και διηθείστε κάθε είδηση που βλέπετε στο διαδίκτυο και όχι μόνο

Κομπιναδόροι! Πως μετακύλησαν τα χρέη των τραπεζών στον Ελληνικό λαό μέσα από ΦΕΚ!

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

https://ethnikismosblog.files.wordpress.com/2014/09/ayti-i-xora-einai-i-patrida-moy-xarry-klyn.jpg

Δεν έχει τέλος το έγκλημα που συντελείται από τους πολιτικούς ολετήρες.

Οι αρμόδιοι υπουργοί, και η Τράπεζα της Ελλάδος, ουδέποτε δεν εξασφάλισαν, ως όφειλαν, την παραμικρή εγγύηση για να επιστραφούν στο Δημόσιο τα χρήματα που δάνεισαν στις Τράπεζες και βρήκαν το εύκολο θύμα μετακυλίοντας αυτά τα χρέη στις πλάτες μας.

Που πήγαν τα 93 δις με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν οι Τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη χορήγηση καταναλωτικών-στεγαστικών δανείων; Προφανώς οι Τράπεζες ενθυλάκωσαν τα δισεκατομμύρια για πάρτη τους.

Η συνέχεια του εγκλήματος είναι αποκαλυπτική απο μόνη της καθώς 140 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, διοχετεύτηκαν στο τραπεζικό σύστημα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μια στήριξη η οποία επιτυγχάνεται μέσω δανείων προς τους καταναλωτές κ.λ.π. Τίποτε πάλι δεν πήγε προς την πραγματική οικονομία. Μόνο το χρέος μεταφέρθηκε στον λαό. Ιδού τα πειστήρια για την περίοδο 2008-2012:
1. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 250, 9 Δεκεμβρίου 2008: «Με από απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος ….ποσό των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ».

2. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 65, 6 Μαΐου 2010: «Άρθρο 1ο Μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας… «τα ποσά που προβλέπονται στο 1ο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 και στο άρθρο 4 του ν.3723/2008 (ΦΕΚ 250Α), αυξάνονται κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα».

3. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 511, 23 Απριλίου 2010: «…Το κόστος που θα βαρύνει το Δημόσιο, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου, ενδέχεται να ανέλθει στο ποσό των 2.117.000.000 ευρώ πλέον των προβλεπομένων από τους όρους του οικείου ομολογιακού δανείου, τόκων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων, το ακριβές ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί». Στη σελίδα 6762 του ίδιου ΦΕΚ επαναλαμβάνεται το παραπάνω άρθρο, ενώ στη σελίδα 6763 του ίδιου ΦΕΚ, διαβάζουμε: «ΙV: Το κόστος που θα βαρύνει το Δημόσιο, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου, ενδέχεται να ανέλθει στο ποσό των 2.500.000.000 ευρώ πλέον των προβλεπομένων από τους όρους του οικείου ομολογιακού δανείου, τόκων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων, το ακριβές ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί». Στη σελίδα 6765 το ποσό που θα επιβαρύνει το Δημόσιο ανέρχεται στα 2.300.000.000 !!! Λες και είναι… μαρουλόφυλλα πέφτουν τα δισεκατομμύρια ευρώ κόστη, πάνω στις πλάτες του λαού!

4. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 148, 3 Σεπτεμβρίου 2010: «Τα ποσά που προβλέπονται στο 1ο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 και στο άρθρο 4 του ν.3723/2008 (ΦΕΚ 250Α), έτσι όπως τροποποιήθηκαν από την παράγραφο 8 του άρθρου τέταρτου του ν.3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α’) αυξάνονται κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα».

5. ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 113, 18 Μαΐου 2011: Άρθρο 19 «Προϋποθέσεις ενίσχυσης και μέρισμα πιστωτικών ιδρυμάτων. «Τα ποσά που προβλέπονται στο 1ο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 και στο άρθρο 4 του ν.3723/2008 (ΦΕΚ 250Α), έτσι όπως τροποποιήθηκαν από την παράγραφο 8 του άρθρου τέταρτου του ν.3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α’) και από το άρθρο 7 του ν.3872/2010 (Α’148) αυξάνονται κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».

6. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 256, 9 Δεκεμβρίου 2011 άρθρο 2ο «Το προβλεπόμενο ποσό στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που κυρώνεται με το άρθρο πρώτο του νόμου αυτού, αυξάνεται σε εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ (60.000.000.000)».

7. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 203, 14 Σεπτεμβρίου 2011 άρθρο 1ο «Το προβλεπόμενο στο πρώτο εδάφιο της 2/43219/0025/6-5-2011 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών συνολικό ποσό εγγύησης καθορίζεται σε τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ (30.000.000.000).

8. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 52, 12 Μαρτίου 2012: Το άρθρο 21 λοιπόν αναφέρει: «Το προβλεπόμενο στο πρώτο εδάφιο της 2/43219/0025/6-5-2011 απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών (Β’1143) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 της από 14.11. 2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’203) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4031/2011(α’256) και αυξήθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν.4031/2011, συνολικό ποσό εγγύησης αυξάνεται κατά 50% (30 δισεκατομμύρια )».

9. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 94, 19 Απριλίου 2012, άρθρο 1ο ««Τροποποιήσεις του ν.3864/2010 (Α’ 119). 1α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν.3864/2010, οι λέξεις “Το κεφάλαιο του ταμείου ανέρχεται στο ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων (10.000.000.000) ευρώ”m αντικαθίσταται με τις λέξεις “Το κεφάλαιο του ταμείου ανέρχεται στο ποσό των πενήντα δισεκατομμυρίων (50.000.000.000) ευρώ”»!

10. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 180, 20 Σεπτεμβρίου 2012, άρθρο 1ο «Τροποποιήσεις του ν.3864/2010 (Α’ 119). 1α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν.3864/2010, οι λέξεις “Το κεφάλαιο του ταμείου ανέρχεται στο ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων (10.000.000.000) ευρώ”m αντικαθίσταται με τις λέξεις “Το κεφάλαιο του ταμείου ανέρχεται στο ποσό των πενήντα δισεκατομμυρίων (50.000.000.000) ευρώ”»!

Απλές λέξεις είναι παιδιά, μην κάνετε έτσι! Τα 10 δις έγιναν 50 δις ευρώ!!!

ΤΣΕΠΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΚΤΩΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΤΑ…ΕΦΑΓΑΝ!

Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα που δημοσίευσε η «Καθημερινή», οι ελληνικές Τράπεζες έβαλαν στα ταμεία τους πάνω από 123 δις ευρώ, από τα συνολικά 140 δις. Η απώλεια των 16 περίπου δις οφείλεται στις κρατήσεις , φόρο 10% κ.λ.π.


Σημασία έχει ότι οι Τράπεζες έχουν τσεπώσει τεράστια ποσά χωρίς να περάσει τίποτε στην ελληνική οικονομία. Εάν αυτά τα 123 δις ευρώ περνούσαν στην οικονομία, τότε θα υπήρχε ανάπτυξη. Το μόνο που ξέρουν σήμερα οι Τράπεζες και η τρικομματική κυβέρνηση είναι να σφάζουν τον λαό και να του παίρνουν τα σπίτια! Αθλιότητα.

Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, οι συνεταίροι δηλαδή της κυβέρνησης που υπέγραφαν τα σχετικά ΦΕΚ οφείλουν να απαντήσουν στον ελληνικό λαό πού πήγαν τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ!

Γιατί δεν πέρασαν στην πραγματική οικονομία;

Για πόσο καιρό θα εξακολουθείτε να εμπαίζετε τον λαό;

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο dikaiopolis.grjusticeforgreece και indobserver

Φώσκολος: Δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ (!) ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Κυριολεκτικά έκπληκτος έμεινε όποιος παρέμεινε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό του δέκτη προκειμένου να παρακολουθήσει μία μίνι συνέντευξη του κ. Φώσκολου στον κ. Τράγκα και στην εκπομπή του «Ελεύθερος Σκοπευτής».

Οι δηλώσεις του Έλληνα καθηγητή (και συνεργαζόμενου με Καναδική Εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων) κ. Φώσκολου, ήταν κάτι περισσότερο από σοκαριστικές, αφού σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου ομολόγησε πως ένα από τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης (τα οποία βρίσκονται σε βάθος 5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και όχι του βυθού), έχει φυσικό αέριο που είναι διπλάσιο της Σαουδικής Αραβίας, πως υπάρχει και το πάρα πολύ καλό κοίτασμα του Ηροδότου, ενώ το Ιόνιο με τη σειρά του είναι πάρα πολύ πλούσιο σε φυσικό αέριο.

Όμως, ο κ. Φώσκολος συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις του –οι οποίες προκύπτουν, όπως ο ίδιος δήλωσε από τα αποτελέσματα των ερευνών της Νορβηγικής εταιρείας που τις έχει αναλάβει- λέγοντας πως αναφέρεται μόνο στα υποθαλάσσια συμβατικά κοιτάσματα!!!
Και συνέχισε λέγοντας πως τα μη συμβατικά κοιτάσματα, δηλαδή αυτά των υδριτών και ασβεστιτών, είναι μοναδικά παγκοσμίως σε μέγεθος και μεταφράζονται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ (για την ακρίβεια αναφέρθηκε σε 35 τρισεκατομμύρια ευρώ, μόνο για τα μη συμβατικά ορυκτά κοιτάσματα)!!!



Η μεγάλη έκπληξη, όμως, ήρθε όταν ο κ. Φώσκολος ανέφερε πως η Ελλάδα θα πάρει το 20% της αξίας αυτών των κοιτασμάτων!!! Κι ενώ κατέθεσε αυτό το σοκαριστικό στοιχείο, όλως παραδόξως δεν ρωτήθηκε από τον κ. Τράγκα γιατί το ποσοστό είναι τόσο χαμηλό και ποιοί άλλοι μοιράστηκαν και σε ποιά ποσοστά τον πλούτο της χώρας…
Επίσης, ο κ. Φώσκολος δεν ρωτήθηκε από που και πως γνωρίζει για το ύψος του ποσοστού που αναλογεί στην Ελλάδα, εάν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά με άλλες χώρες και εταιρείες ή εάν πρόκειται για διαδόσεις που υπέπεσαν στην αντίληψή του.

Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους των κοιτασμάτων (ο κ. Φώσκολος χαμογελούσε όταν δήλωνε στην εκπομπή του κ. Τράγκα αυτά τα τεράστια μεγέθη του Ελληνικού ορυκτού πλούτου) και φυσικά της αντιστοιχίας τους σε αρκετά τρισεκατομμύρια ευρώ (με ποσοστό της τάξης του 20% ξεπερνούν κατά πολύ τα 6 τρισεκατομμύρια μόνο από τα μη συμβατά ενεργειακά ορυκτά), είναι απορίας άξιο το γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού αναφέρθηκε πρόσφατα σε «ευρωπαϊκή ΑΟΖ» (εκχωρώντας ουσιαστικά ένα μέρος του Ελληνικού ορυκτού πλούτου στους «εταίρους» που δολοφονούν την Ελληνική οικονομία), δεν έχει προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και –κυρίως- το γιατί συνεχίζει να υποβάλει τους κατοίκους της χώρας στα βασανιστήρια των μνημονίων.

Μετά από τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Φώσκολου, αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις ό,ποιες εξελίξεις και φυσικά τις δηλώσεις και την ενημέρωση που είναι υποχρεωμένη να κάνει η κυβέρνηση προς τους πολίτες της χώρας. Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να μάθουμε και τους πραγματικούς λόγους που συνεχίζεται το καταστροφικό μνημόνιο, τη στιγμή που η χώρα όχι μόνο δεν είναι φτωχή, αλλά βρίσκεται –επισήμως- στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη και της τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής ηπείρου με ενέργεια για εκατοντάδες χρόνια.
Ταυτόχρονα, περιμένουμε τις κυβερνητικές δηλώσεις σχετικά με τις εντολές προάσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατέχουν μείζονα θέση και ρόλο στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η Τουρκία έχει δηλώσει ευθαρσώς πως δεν θα επιτρέψει να συμβεί τίποτε χωρίς την δική της παρουσία…




ΥΓ: Τώρα πρέπει να καταλαβαίνουμε γιατί ήρθαν τα μνημόνια και καταστρέφεται η χώρα; Γιατί μόνο εάν μας πτωχεύσουν πλήρως, θα μπορέσουν να αρπάξουν -προσφέροντας ψίχουλα- τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας...

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η google, οι παιδόφιλοι και τα αναγνωριστικά σύμβολα τους ... Νο2

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Άνοιξα τα μηνύματά μου σήμερα και σοκαρίστηκα ! Αυτό είναι το μήνυμα : 
(κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση)







Δεν ξέρω αν υπάρχει χώρα που επιτρέπει την παιδεραστία αλλά σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει τους έχω γραμμένους στα παλιά μου τα παπούτσια.    

Η google λοιπόν , προφανώς από ιδιοτέλεια, διέγραψε μία ανάρτησή μου σχετικά με τους παιδόφιλους  και την παιδεραστία και κάποιους συμβολισμούς αναγνωρισημότητας που έχουν μεταξύ τους αυτά τα καθάρματα . 
Η ανάρτηση ήταν εδώ και τώρα υπάρχει αυτό





Αυτονόητο βέβαια είναι πως η ανάρτηση θα επανέλθει  και ας με διαγράψουν απ΄τον blogger . 

Ακολουθεί η ανάρτηση που διεγράφη και παρακαλώ να την  διαδώσετε :

  Την παρακάτω είδηση μου την έστειλε ο καλός μου φίλος  Διονύσης Σπιλιωτόπουλος




«Είχαμε χθες μια συνάντηση με την παιδοψυχολόγο στον παιδικό σταθμό με θέμα την κακοποίηση των παιδιών και μας είπε φοβερά πράγματα, που μας άφησαν όλους άφωνους. Ένα από αυτά είναι ότι οι παιδόφιλοι έχουν σύμβολα για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει και σε κοσμήματα και tatoo.

ΜΕΙΝΑΜΕ ΚΑΓΚΕΛΟ!!! Ήμασταν 15 γονείς και κανένας μας δεν ήξερε ούτε είχε ακούσει κάτι για το θέμα.

Σήμερα λοιπόν μπήκα σε ένα site για κακοποιημένα παιδιά και τα βρήκα για να σας τα στείλω. Δώστε προσοχή και στείλτε το σε όλους τους γνωστούς σας, έχουν δεν έχουν παιδιά οι ίδιοι. Εκείνοι μπορεί να τα προωθήσουν σε άλλους και η αλυσίδα να σώσει ένα παιδί, και.....
μόνο για αυτό αξίζει λίγα λεπτά από το χρόνο σας. Πρέπει να παρατηρούμε τα πάντα, σκεφτείτε ότι κάποιο από τα σύμβολα μπορεί να το έχουμε σαν κόσμημα και εμείς (εν αγνοία μας) γιατί μας έκανε "κλικ" και μας άρεσε. Δίνουμε άθελά μας στόχο. Προσοχή και πάλι προσοχή»



Τα σύμβολα πιο συγκεκριμένα είναι:




Το BLogo, «boylover» που συμβολίζεται από δύο μπλε τρίγωνα, το ένα μέσα στο άλλο, σε σπειροειδή μορφή, και υποδηλώνει την προτίμηση στα αγόρια.

Το LBLogo, «littleboylover», που συμβολίζεται από ένα παρόμοιο σχέδιο του Blogo, χωρίς γωνίες, και υποδηλώνει την προτίμηση στα μικρά αγόρια.

Το Glogo, «Girllover», που συμβολίζεται από δύο καρδιές η μία μέσα στην άλλη και υποδηλώνει την προτίμηση στα κορίτσια.

Το Clogo, «Childlover», που συμβολίζεται από μια πεταλούδα που τα φτερά της έχουν σχήμα καρδιάς και υποδηλώνει την προτίμηση και στα δύο φύλα.


Κοσμήματα: βραχιόλια, καδένες, 
δαχτυλίδια, καθώς και τατουάζ
για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους

AYTA EINAI TA ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 21 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ....

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η διάταξη νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων κατηγορουμένων για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Ετσι δόθηκαν στη δημοσιότητα μερικά από τα ονόματα των συλληφθέντων.

1) Βασταρδής Αναστάσιος (38) άνεργος
2) Μπελιζενίτης Βαγγέλης (38) φωτογράφος,
3) Ζώης Λεωνίδας (42) ιδ.υπάλληλος
4) Καραχάλιος Γιάννης (38) Επιχειρηματίας,
5) Χιωτάκης Αντώνης (49) ιδ. υπάλληλος
6) Ζήσιμος Αντώνης- ιδ.υπάλληλος
7) Κυριακίδης Δημήτρης Γιατρός (Βέροια),
8) Κατσαβός Δημήτρης, στρατιωτικός (Λάρισα),
9) Ρώρρας Θανάσης (45) Μουσικός
10) Κουγιουμτζής Κώστας (31) τεχνικός Η/Υ,
11) Νικολουδάκης Σπύρος (29) τεχνικός Mega,
12) Γεωργιάδης Βασίλης (44) ηλεκτρολόγος,
13) Oldfield Derek, Ιδ.υπάλληλος,
14).Θυμωδέας Φώτης, Εκπαιδευτικός,
15).Σουκαλόπουλος Δημήτρης (40)
16) Γεωργιάδης Δημήτρης (37) ιδ.υπάλληλος,
17) Καραμουσαδάκης Παναγιώτης,
18) Παπαευαγγέλου Αλέξανδρος (31) οικονομολόγος
19) Πατίκας Δημήτρης (27) διατροφολόγος,
20) Καρανικόλας Λεωνίδας (41) εισοδηματίας.
21) Πανταζής Νίκος (51) ηλεκτρολόγος- μηχανικός

Από τους συλληφθέντες, ο αρχιμανδρίτης ονομάζεται Φώτης Μακρυστάθης.
Λειτουργεί στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου Σπάρτης και διαμένει στον Πειραιά.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην κατοχή του βρέθηκε το σκληρότερο υλικό...

Συνελήφθησαν ακόμη οι μηχανικοί Γιώργος Ηλιόπουλος και ο Σπύρος Συμεωνίδης, ο γιατρός-νευροχειρουργός Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης του Κωσταντίνου, ο επιχειρηματίας Φαίδων Χασιώτης, ο Άρης Μπαχαριάν (dj στην Μύκονο), ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Καρέζης και ο αξιωματικός του Στρατού Γιώργος Παπαδημητρίου.
Η επιχείρηση εντοπισμού των υπόπτων είχε την κωδική ονομασία Μyοsis και κράτησε 3 μήνες.

Ξεκίνησε από σήμα της Ιντερπόλ, αφού είχαν εντοπιστεί από την Αστυνομία του Λονδίνου περισσότερες από 200 ιστοσελίδες που διακινούσαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ορισμένοι από τους παρόχους και χρήστες του υλικού ήταν οι Ελληνες που συνελήφθησαν μετά από ενέργειες της Υπηρεσίας για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό ήταν ιδιαίτερα σκληρό, όπως πχ. βίντεο με βρέφη ηλικίας από 6 μηνών, που είναι δεμένα στους αγκώνες και κακοποιούνται σεξουαλικά από ενήλικες. Κόστιζε περίπου 80$ και οι κατηγορούμενοι το αγόραζαν με πιστωτικές κάρτες. Εχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί 25 εντάλματα σύλληψης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ!!!

πηγή

Ζούμε την διδασκαλία και την εφαρμογή της προβοκάτσιας

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Απίστευτη καταγγελία Μητροπολίτη Κω: Ξένα κανάλια πλήρωναν μετανάστες για να κάνουν τους πνιγμένους!

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Μητροπολίτη Κω και Νισύρου Ναθαναήλ ότι ξένα κανάλια πλήρωναν μετανάστες για να κάνουν τους πνιγμένους. Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89, κατήγγειλε ότι «μπροστά στα μάτια μου ξένα κανάλια έδιναν 20 ευρώ σε ανθρώπους για να κάνουν τους πνιγμένους».
Υποστήριξε ότι αυτό που εισπράττει ως εικόνα είναι εντελώς ψεύτικο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και χαρακτήρισε πόλεμο εντυπώσεων αυτό που γίνεται, το οποίο όπως είπε «δεν ξέρω γιατί κατευθύνεται έτσι». Πρόσθεσε ότι αυτό είναι κακό, ότι γίνεται από καιροσκόπους της πολιτικής και τόνισε ότι είναι αμαρτία να παίζουμε έτσι με αυτούς τους ανθρώπους.
Τέλος, επεσήμανε ότι «οι ντόπιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν στην αλληλεγγύη. Οι οργανώσεις απλά συνεπικουρούν. Δεν μπορούμε να κρίνουμε από ένα ελάχιστο για να κάνουμε εντύπωση και να καταστρέφουμε τον λαό».

Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας – Αναγνώριση, προετοιμασία, συντήρηση.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


 

Λιστα εδωδίμων άγριων χόρτων , πληροφορίες + φωτογραφίες


Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώριση,  αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.

Αγκινάρα άγρια-Cynara cardunculus

Άλλες ονομασίες: Αγριαγκινάρα, αγκιναράκια, χαρακάκια

Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

 

Πολυετές φυτό που φτάνει πάνω από 1 μέτρο ύψος. Βρίσκεται αυτοφυές σε όλες τις θερμές περιοχές της Ελλάδας, σε ακαλλιέργητα μέρη.

Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί, τα φύλλα και οι ανθοκεφαλές, την άνοιξη πριν ανθίσουν. Μαγειρεύονται βραστές με άλλα λαχανικά (αλλά πολίτα), αλλά και με κρέας.

Οι μικρές ανθοκεφαλές μαγειρεύονται με αυγά ομελέτα και μπορούν να γίνουν και τουρσί.

 

————————————————————————————————

 Αγριοζοχός-Urospermum picroides

Άλλες ονομασίες: Πικρίθρα, Κουφολάχανο

Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

 

 Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20-50 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Το σχήμα τους και οι διαστάσεις των φύλων του δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα οδοντωτά και μακριά με παχύ κόκκινο μίσχο και κεντρικό νεύρο. Μαζεύεται από το Φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση των φύλλων είναι λίγο πικρή, τρώγονται ωμά σε σαλάτες, μαγειρεύονται μόνα τους βραστά με μπόλικο λεμόνι ή σε συνδυασμό με αρνί ή κατσίκι. Τέλος χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες.

 

 ————————————————————————————————-

 Αγριοκαρδαμούδα-Capsella bursa-pastoris Άλλες ονομασίες: Αγριοκάρδαμο, τζουρκάς, ραγιάς Οικογένεια: Brassicaceae

 

Ετήσιο ή διετές φυτό (κοινό ζιζάνιο), που φτάνει περίπου μέχρι τα 40 εκατοστά ύψος. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους, σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα τους τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες μαζί με τα άνθη τους, για πιπεράτη γεύση.

 ————————————————————————————————-

 Αντράκλα-Portulaca Oleracia

Άλλες ονομασίες: Γλιστρίδα, σκλιμίτσα, τρέβα, χοιροβότανο

Οικογένεια: Portulacaceae

 

 

 Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα για αυτό θεωρείτε και ζιζάνιο. Τα φύλλα της είναι σκουρωπά πράσινα, σαρκώδεις και παχιά. Λέγεται ότι αν μασήσεις μερικά φρέσκα φύλλα και τα βάλεις κάτω από τη γλώσσα σου ξεδιψάς. Έχει πολύ βιταμίνη C και σίδηρο και μια διατροφική έρευνα στην Κρήτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της, όπως και η τσουκνίδα βοηθάει την καρδιά (είναι το φυτό με τα περισσότερα ω3 λιπαρά).
Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Τρώγεται ωμή σαλάτα με λαδόξιδο και κρεμμύδια ή προσθέτετ ε στη ντοματοσαλάτα. Γενικά μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό. Μαγειρεύεται γιαχνί κατσαρόλας.

 

 

 ————————————————————————————————-

Ασφόδελος-Αsphodelus aestivus

Άλλες ονομασίες: Σπερδούκλι, ασπέρδουκλας, ασφεντυλιά, ασκέλα

Οικογένεια: Λειλιϊδών-Liliaceae

 

Ο ασφόδελος είναι πολυετές βολβώδες φυτό που φτάνει συνήθως ένα μέτρο ύψος (μέχρι 1,5). Τα φύλλα του ξεκινούν όλα από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας σχήμα V, έχουν γκριζοπράσινο χρώμα και στην κορυφή τους είναι μυτερά.

Τα άνθη έχουν χρώμα λευκό με καστανοκόκκινες ραβδώσεις στο κέντρο και σχηματίζονται πολλά μαζί στην κορυφή του κεντρικού στελέχους του φυτού. Οι καρποί είναι στρογγυλές κάψουλες. Ανθίζει από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο.

Οι ρίζες του μοιάζουν σαν δάχτυλο ή καρότο, έχουν χρώμα καφέ και είναι χυμώδεις. Τα φυτά σχηματίζονται από συστάδες λογχωτών φύλλων που μοιάζουν κάπως με τα φύλλα του κρεμμυδιού και φτάνουν μήκος συνήθως τα 50 εκατοστά.

Ο κοινός ασφόδελος συναντάται σε λιβάδια, βοσκότοπους, βραχώδη εδάφη, πεδιάδες, παρυφές των δρόμων, κήπους.

Στην Ελλάδα συναντάμε πέντε είδη. Σύμφωνα με το Θεόφραστο οι κόνδυλοι, οι βλαστοί και τα σπέρματα τρώγονται, ο δε Διοσκουρίδης τις αναφέρει τις ρίζες σαν θεραπευτικές.

Οι ρίζες του φυτού ξεραίνονται και βράζονται σε νερό, παράγοντας μια κολλώδη ουσία που σε μερικές χώρες ανακατεύεται με δημητριακά ή πατάτες για να φτιαχτεί ασφοδελόψωμο.

Στην Ελλάδα, το 1917 κατά τον αποκλεισμό και έπειτα κατά τη γερμανική κατοχή, πολλές οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας για τροφή τα ριζώματα του ασφόδελου.

 Κατά καιρούς είχε χρησιμοποιηθεί ως συγκολλητική ουσία, για την παρασκευή αλκοόλ αλλά και ως αλοιφή κατάλληλη για κάθε πληγή.

Ένα είδος κόλας παράγεται από τους βολβούς του ασφοδέλου, οι οποίοι πρώτα ξεραίνονται και μετά αλέθονται. Οι τσαγκάρηδες τους κοπάνιζαν μέσα σε γουδί και έφτιαχναν μία πολύ ισχυρή κόλα, το τσιρίχιν,, ιδανική για τα δέρματα.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό, γιατί ανθίζει από νωρίς και δίνει τροφή στις μέλισσες.

Μαγειρική πρόταση: Σφουγγάτο με ασφόδελους 

 

———————————————————————————————-

Βλίτο–Amaranthus sp. Άλλες ονομασίες: Βλίστρος, γλίστρος, γλίντρος, βλιταράκι Οικογένεια: Amaranthacae

 

 

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Αποτελεί μεγάλο ζιζάνιο στις καλλιέργειες γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Ο σπόρος του μπορεί να φυτρώσει και μετά από δέκα χρόνια. Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Πρέπει να το κλαδεύουμε συχνά για να πετάει από τα πλάγια πριν προλάβει να κάνει σπόρους. Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες. Φτιάχνεται μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιείτε και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.

 ————————————————————————————————

Βολβοί-Mouscari comosum Άλλες ονομασίες: Κουρκουτσέλια, κρεμμυδούλες, σκυλοκρέμμυδα, ασκορδούλακας, σκορδούλακας, βροβιός Οικογένεια: Liliaceae

 

 

 Πολυετή φυτά που φτάνουν τα 20 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε χέρσα αλλά και καλλιεργημένα μέρη. Ανθίζουν από Φεβρουαρίου έως Απρίλιο ανάλογα τις περιοχές. Τα βλαστάρια με τα άνθη τους τρώγονται τσιγαριστά σε ομελέτες. Οι βολβοί βράζονται για να ξεπικρίσουν και σερβίρονται με λάδι και ξύδι ή γίνονται καταπληκτικό τουρσί για μεζέ!

 

 Μαγειρική πρόταση: Κουρκουτσέλια μαγειρεμένα

 

———————————————————————————————–

Σίλυβο το μαριανό-Silybum marianum/Cardus marianus Άλλες ονομασίες: Γαϊδουράγκαθο, κουφάγκαθο, κάρδος, σίλυβο. Οικογένεια: Σύνθετα (Compositae). Συγγενή είδη: Cnicus benedictus-αγιάγκαθο


Διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί.Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγκιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.
H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν οι αιχμηρές άκρες τους, το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο. Τα φύλλα είναι αρκετά παχιά και έχουν ήπια γεύση όταν είναι νέα, αλλά γίνονται πιο πικρά το καλοκαίρι με τη ζέστη. Μαγειρεμένα έχουν γεύση σπανακιού.
Τα κεφάλια του μπορούν να φαγωθούν όπως οι αγκινάρες πριν ανθίσουν, αλλά είναι πολύ πιο μικρά. Οι ξεφλουδισμένοι μίσχοι του τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι, είναι εύγευστοι και θρεπτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπαράγγι ή το ρεβέντι ή να προστεθούν σε σαλάτες. Τρώγονται καλύτερα την άνοιξη όταν είναι νέοι πριν σκληρύνουν. Οι ψημένοι σπόροι του είναι υποκατάστατο του καφέ.

 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεραθούν πλήρως. Και τα άλλα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά αλλά έχουν χαμηλότερες περιεκτικότητες σε δραστικές ουσίες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Σιλυμαρίνη, τυραμίνη, ισταμίμη, κινικίνη, φλαβονικά γλυκοσίδια, άλατα νιτρικού οξέος, νιτρικό κάλιο και αιθέριο έλαιο.

———————————————————————————————–

Ραπανίδα-Raphanus raphanistrum Άλλες ονομασίες: Άγρια ραπάνια, ραπανίδα, ραπανόβρουβα Οικογένεια: Brassicaceae

 

 Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 60 εκατοστά Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους σαν ζιζάνιο. Τα φύλλα τους είναι πράσινα μακριά.
Τα τρυφερά φρέσκα φύλλα μαζεύονται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
Μαγειρεύονται βραστά για σαλάτα και τρώγονται με ξύδι ή λεμόνι, ή γίνονται τσιγαριστά με μυρωδικά.

 

————————————————————————————————

 Ζοχός-Sonchus oleraceus Άλλες ονομασίες: Τσόχος, σφογκός Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

 

 

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40-80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα οδοντωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.

 ————————————————————————————————–

Καλέντουλα-Calendula officinalis Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

 

 

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα πέταλα από τα άνθη της, από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Χρησιμοποιείτε σε δερματικές παθήσεις και σε φαγητά για να δίνει κίτρινο χρώμα και άρωμα.

 

 ————————————————————————————————-

 Καλόγερος-Erodium cicutarium Άλλες ονομασίες: Περδικονύχι, χτενάκι, βελονιά, πιρουνάκι Οικογένεια: Geraniaceae 

 

 

 Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύεται τρυφερός τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει.Χρησιμοποιείτε κυρίως σε πίτες αλλά και σε ομελέτες με λαχανικά.

 

 

 —————————————————————————————————-

Κάπαρη-Capparis spinosa Οικογένεια: Capparaceae

 

 Πολυετές φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει το καλοκαίρι και από αυτή μαζεύονται τα μπουμπούκια της πριν ανθίσουν. Ξεπικρίζονται σε νερό και διατηρούνται σε άλμη ή ξύδι αναλόγως πως τα θέλουμε. Χρησιμοποιείτε σε τουρσιά και σαλάτες.
Στην Κύπρο και στην Ανάφη τρώνε και τις τρυφερές κορυφές και τα φύλλα σε άλμη ή ξύδι.

 

————————————————————————————————-

 Καρότο άγριο-Daucus carota Άλλες ονομασίες: Δαυκί, παστινάκα, χαβούζι, σταφυλινάκι Οικογένεια: Apiaceae

 

 Διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Φυτρώνει παντού και είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα, όπως και του ήμερου (είναι και αντικαρκινικά). Χρησιμοποιούνται ακόμα σε χορτόπιτες για να δώσουν άρωμα(μυρίζουν περίπου σαν τον μαϊντανό). Τρώγεται και η ρίζα του, αλλά είναι πιο σκληρή και μικρή από του ήρεμου καρότου.

 

————————————————————————————————–

Καυκαλήθρα-Tordylium apulum Άλλες ονομασίες: Μοσχολάχανο, καυκαλίδα, αγριοκουτσουνάδα Οικογένεια: Apiaceae

 

 

 Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.

 

 ———————————————————————————————-

Λάπαθο-Rumex sp. Άλλες ονομασίες: Λάπατο, ξυνολάπατο, ξινήθρα, αγριοσέσκλο Οικογένεια: Polygonaceae

 

 Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 50 εκατοστά. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Έχει γύρω στα 5 είδη πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα.
Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος την άνοιξη. Μαγειρεύονται βραστά μόνα τους ή με κρέας και χρησιμοποιούνται για χορτόπιτες.

 

 

 ———————————————————————————————

 Μάραθος-Foeniculum vulgare Άλλες ονομασίες: Μάλαθρο, φινόκιο Οικογένεια: Apiaceae

 

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

 

  ———————————————————————————————

 Μολόχα-Malva sp. Άλλες ονομασίες: Μουλούχα, αμπελόχα Οικογένεια: Malvaceae

 

   Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 90 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τα φύλλα τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα, ή γίνονται ντολμαδάκια.

 

 ———————————————————————————————-

Μπόραγκο-Borago officinalis Άλλες ονομασίες: Αρμπέτα, πουράντζα Οικογένεια: Boraginaceae  

 

 

 Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε ακαλλιέργητους αλλά και καλλιεργημένους τόπους. Φυτρώνει από μόνο του στην νότια Ευρώπη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους εδάφους ακόμα και σε γλάστρες. Ανθίζει από την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Τα άνθη και τα φύλλα του τρώγονται σε σαλάτες και δίνουν μια δροσερή γεύση απαλή σαν του αγγουριού. Είναι φαρμακευτικό αλλά και μελισσοκομικό φυτό.

Προφυλάξεις: Τα φύλλα του αλλά όχι τα άνθη του, περιέχουν μικρές ποσότητες αλκαλοειδών που μπορούν να βλάψουν το συκώτι αν φαγωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Όσοι έχουν προβλήματα συκωτιού θα πρέπει να το αποφεύγουν.

 

————————————————————————————————-

Μυρώνι (Κτενόχορτο της Αφροδίτης)-Scandix pectin veneris Άλλες ονομασίες: Σκαντζίκι, κτενόχορτο της Αφροδίτης, μυριαλίδα Οικογένεια: Apiaceae

 

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

———————————————————————————————

Ξινήθρα- Oxalys acetosella/ Oxalys pes‐caprae (ξινήθρα με διπλά άνθη) Άλλες ονομασίες: Οξαλίδα Οικογένεια: Oxalidaceae

 

 Τη ξινήθρα τη συναντάμε παντού, γιατί εξαπλώνεται πολύ εύκολα και μπορεί να γίνει ενοχλητικό ζιζάνιο. Περιέχει καλιούχο οξαλικό άλας και μπορεί να αποβεί δηλητηριώδης αν φαγωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Χρησιμοποιείτε σε σούπες, σάλτσες και χορτόπιτες σε μικρές ποσότητες, για να δώσει ξινή γεύση.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην επεκταθεί στο χωράφι σας γιατί εξαπλώνεται γρήγορα παντού, εξαφανίζοντας τα άλλα φυτά.

 

 ———————————————————————————————-

Οβριές-Tamus communis Άλλες ονομασίες: Αβρωνιά, ομβριά, βεργιά Οικογένεια: Dioscoreaceae

 

Πολυετές αναριχώμενη κλιματίδα που φτάνει τα 4 μέτρα. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.Τα τρυφερά βλαστάρια βράζονται ελαφρώς και τρώγονται με λάδι και ξύδι για ορεκτικό, αλλά γίνονται και τσιγαριστά με κρεμυδάκι. Το ζουμί τους πίνεται και είναι διουρητικό.

Προσοχή! Δηλητηριώδες φυτό που περιέχει μια ουσία ερεθιστική για την επιδερμίδα. 

———————————————————————————————–

Παπαρούνα-Papaver rhoeas Άλλες ονομασίες: Κουτσουνάδα, κοκκινούδα Οικογένεια: Papaveraceae

 

 

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα Μαζεύεται ολόκληρη από το χειμώνα έως την άνοιξη πριν ανθίσει.Τα φύλλα και οι βλαστοί βράζονται και τρώγονται σκέτα ή με άλλα χόρτα. Τι χρησιμοποιούμε ακόμα σε χορτόπιτες μαζί με άλλα μυρωδικά.

 

 ———————————————————————————————-

  Πετρομάρουλο-Lactuca serriola Άλλες ονομασίες: Αγριομάρουλο Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

 

 Διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Φυτρώνει παντού σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχει χοντρό κεντρικό βλαστό με αγκάθια. Οι βλαστοί και τα φύλλα του περιέχουν γαλακτώδη χυμό, ο οποίος είναι ηρεμιστικός και φτιάχνει την διάθεση.Το ώριμο μεγάλο φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Τα τρυφερά φύλλα του όταν είναι ακόμα μικρό, βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα.

 

  ———————————————————————————————–

Ραδίκια άγρια-Cichorium intybus Άλλες ονομασίες: Πικροράδικο, πικραλίδα Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

 

 

  Πολυετή φυτά που φτάνουν ένα μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.

 

 ————————————————————————————————-

Ρόκα (Αζούματο)-Eruca sativa Άλλες ονομασίες: Αζούματο Οικογένεια: Brassicaceae

 

 

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά। Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες. Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.

 

   ————————————————————————————————-

Σέσκουλο-Beta vulgaris Άλλες ονομασίες: Σέσκλο, γλυκορίζι Οικογένεια: Chenopodiaceae

 

Πολυετές φυτό που φτάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα τους είναι σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό. Καλλιεργείτε και γι αυτό μαζεύεται, άνοιξη και φθινόπωρο. Η γεύση τους είναι γλυκιά και τα τρυφερά φρέσκα φύλλα τους τρώγονται σαλάτα (σαν μαρούλι) μαζί με κρεμμυδάκι ή πράσο, λάδι και ξύδι. Μαγειρεύονται κοκκινιστά μαζί με μυρωδικά και λαχανικά, μαζί με ρύζι (γίνονται σαν το σπανακόρυζο), και ντολμαδάκια. Φυσικά χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.

 

 —————————————————————————————————

Σινάπι-Sinapis alba Άλλες ονομασίες: Αγριοσινάπια, σινιάβρη, βρούβες, γλυκόβρουβες Οικογένεια: Brassicaceae

 

 Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι πράσινα ανοιχτά.
Μαζεύονται τα φύλλα το φθινόπωρο έως την άνοιξη.
Τα φρέσκα τρυφερά φύλλα τους τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται με άλλα χόρτα σε χορτόπιτες.
Καλλιεργείται και για τους σπόρους του. Αλεσμένοι χρησιμεύουν στην παρασκευή μουστάρδας.

 

 

 ———————————————————————————————-

Σκόλυμος-Scolymus hispanicus L. Άλλες ονομασίες: σκολιάμπρι, σκόλιαντρος, σκόλυμος, ασπράγκαθο Οικογένεια: Αστεροειδών (Asteraceae)

 

 Διετές ή πολυετές φυτό, που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Έχει βαθιά χοντρή ρίζα και χοντρό κεντρικό βλαστό. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και αγκαθωτά. Ανθίζει το καλοκαίρι και το βρίσκουμε παντού σε όλη την Ελλάδα σε ακαλλιέργητα εδάφη σε χαμηλό υψόμετρο.

Τα νέα τρυφερά φύλλα πριν γίνουν ακανθωτά και οι τρυφεροί βλαστοί του μαζεύονται από το χειμώνα έως την άνοιξη. Το φθινόπωρο μαζεύεται η ρίζα και οι σαρκώδες ράχες των φύλλων του.

Τα νέα φύλλα και οι βλαστοί του τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα. Οι ρίζες και οι μίσχοι γίνονται σούπες ή μαγειρεύονται με κρέας. Επίσης μπορούν να βραστούν και να γίνουν τουρσί με ξύδι και λάδι.

 

————————————————————————————————–

Σκόρδο άγριο-Allium sativum Άλλες ονομασίες: Σέσκλο, γλυκορίζι Οικογένεια: Chenopodiaceae

 

   Πολυετές φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύετε ολόκληρο από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

 ——————————————————————————————-

Σπαράγγια άγρια-Asparagus sp. Άλλες ονομασίες: Σφαράγια, σπαραγγούδι, φρύγανο, κουτσαγρέλια Οικογένεια: Liliaceae

 

Πολυετές φυτά που φτάνουν το ενάμιση μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.
Τα τρυφερά πρώιμα βλαστάρια τρώγονται και ωμά σαν σαλάτα. Μαγειρεύονται ελαφρώς βρασμένα με λάδι και ξύδι για ορεκτικό και το ζουμί τους πίνεται και είναι διουρητικό. Με τα σπαράγγια γίνονται καταπληκτικές ομελέτες και σάλτσες για μακαρονάδα!

 

 ——————————————————————————————————————- Στρύφνος-Solanum nigrum Άλλες ονομασίες: Στρύχνος, βρομόχορτο, αγριοντοματιά Οικογένεια: Σολανίδη-Solanaceae

 

 Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Το φυτό κυρίως στους καρπούς του περιέχει σολανίνη που είναι τοξική, αλλά με το βράσιμο γίνετε ακίνδυνη.Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές του όλο το καλοκαίρι. Το χρησιμοποιούμε κυρίως μαζί με βραστά τσιγαριστά λαχανικά, όπως τα βλίτα, τα φασόλια και τα κολοκυθάκια.

 

 

 ————————————————————————————————-

Ταράξακον το φαρμακευτικόν-Taraxacum officinalis Άλλες ονομασίες: Αγριοράδικο, πικραλίδα, αγριομάρουλο Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

 

 Πολυετές αυτοφυές φυτό που φυτρώνει σε όλο τον κόσμο και φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Το συναντάμε σε ακαλλιέργητους τόπους και σε χωράφια σαν ζιζάνιο. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από τους σπόρους του την άνοιξη. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά, ανόμοια μεταξύ τους και μικρότερα από το κοινό ραδίκι cichorium. Τα άνθη του ξεπετάγονται από μικρούς βλαστούς από τη βάση του φυτού είναι μικρά, οδοντωτά και έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αγριοράδικα μαζεύονται από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη και τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή βραστά, σκέτα ή με κρέας . Ακόμη τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λαχανόπιτες μαζί με άλλα χόρτα.
Τέλος το taraxacum είναι ισχυρό διουρητικό και μειώνει την ποσότητα των υγρών μέσα στο σώμα, αλλά αντίθετα με τα άλλα διουρητικά που προκαλούν απώλεια καλίου, τα φύλλα του περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου που τις παρέχουν στον οργανισμό. Η ρίζα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της πέτρας στη χολή.

 

 

———————————————————————————————-

Τσουκνίδα-Urtica dioica Άλλες ονομασίες: Αγκινίδα, κνίθα, τσούχνα
Οικογένεια: Urticaceae

 

 Ετήσιο φυτό που μπορεί να φτάσει πάνω από ένα μέτρο. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύονται τα νέα φρέσκα φύλλα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει.
Τα φρέσκα φύλλα της τρώγονται βραστά σαλάτα ή τσιγαριστά με άλλα μυρωδικά.
Με τα φύλλα της και άλλα μυρωδικά φτιάχνονται καταπληκτικές τσουκνιδόπιτες!

 

 ————————————————————————————————

Χηροβότανο-Helminthotheca echioides (L.) Holub(=Picris echioides) Άλλες ονομασίες: Μυρμηγκοβότανο, χοιρομουρίδα Οικογένεια: Αστεροειδών-Asteraceae

 

  Ετήσιο ή διετές φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά.
Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και χνουδωτά, καλυμμένα με τρίχες. Τα κατώτερα φύλλα του είναι οδοντωτά και τα ανώτερα επιφυή. Το επάνω μέρος των φύλλων είναι γεμάτα με λευκές φλύκταινες (φουσκίτσες). Οι χήρες λέγεται, του έχουν μεγαλύτερη αδυναμία, από αυτό και το όνομά του.Τα νεαρά φυτά του μαζεύονται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Τρώγονται βραστά σκέτα με λαδολέμονο ή σε συνδυασμό με άλλα χόρτα.

 

————————————————————————————————-

Τι  άλλο πρέπει να γνωρίζουμε:

Πρέπει  να  μαζεύουμε  χόρτα  από  απομακρυσμένα  μέρη,  μακριά  από αυλάκια αποστράγγισης, παρυφές δρόμων, καλλιεργημένα χωράφια ή βοσκότοπους. Όλα αυτά μπορεί να έχουν μολυνθεί από καυσαέρια, φυτοφάρμακα,  λιπάσματα,  απορρίμματα  ζώων  με  αποτέλεσμα  να  υπάρχει  κίνδυνος  δηλητηρίασης  και  μόλυνσης  με  εχινόκοκκο,  η  οποία είναι και αναπόφευκτη. Επίσης απαραίτητος είναι και ένας στοιχειώδης εξοπλισμός.

Μαζί με ένα κοφτερό μαχαίρι, είναι απαραίτητη και μια σακούλα. Το ιδανικότερο  είναι  βέβαια  η  σακούλα  αυτή  να  μην  είναι  πλαστική.  Μια  σακούλα από λινάτσα ή βαμβακερό ύφασμα είναι ότι χρειάζεται για να βάλουμε  τα  χόρτα.  Παλιά  οι  νοικοκυρές  φορούσαν  μια  βαμβακερή ποδιά,  όπου  έβαζαν  τα  χόρτα  που  μάζευαν.  Έτσι  τα  χόρτα  αερίζονταν και δεν «άναβαν», μέχρι να φτάσουν στο σπίτι. Η  καλύτερη  ώρα  συλλογής  των  άγριων  χόρτων  είναι  το  πρωί  και  το απόγευμα κι’ αυτό επειδή τα φυτά παράγουν τα θρεπτικά τους στοιχεία  στα  υπέργεια  τμήματα  τους  και  τα  αποθησαυρίζουν  στα  υπόγεια.

Επίσης  δεν  είναι  ανάγκη  να  μαζέψουμε  όλα  τα  χόρτα  από  μια  μόνο περιοχή,  γιατί  μ’  αυτόν  τον  τρόπο  μειώνεται  η  αποικία  που  τα  φυτά δημιούργησαν.  Τα  ίδια  χόρτα  υπάρχουν  και  δίπλα  σε  μία  άλλη  περιοχή. Μπορούμε να συμπληρώσουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε από κει, χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην φυτοκοινωνία.Το  ίδιο  ισχύει  και  για  την  ποσότητα  των  χόρτων  που  θα  μαζέψουμε.Δεν  θα  πρέπει  να  είναι  υπερβολική,  αρκεί  να  καλύπτει  τις  άμεσες ανάγκες  μας.  Σκεφτείτε  ότι  το  καθάρισμα  τους  απαιτεί  χρόνο,  θα πρέπει  να  είναι  άμεσο  γιατί  δεν  διατηρούνται  για  πολύ  στο  ψυγείο,άβραστα ή βρασμένα. Η κατάψυξη είναι μια λύση, όμως ένα μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας χάνεται.Τα χόρτα που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι υγιή. Όσα έχουν κιτρινισμένα  ή  καμένα  φύλλα,  καλό  είναι  να  αποφεύγονται,  μια  και δεν  είναι  πάντα  εύκολο  να  προσδιοριστεί  η  αιτία  της  ζημιάς  τους.

Μπορεί να είναι από ζιζανιοκτόνα, που είναι δηλητηριώδη.Τα  χόρτα  δεν  ξεριζώνονται,  κόβονται  με  το  μαχαίρι  μόνο  τα  φύλλα και τα βλαστάρια τους. Η ρίζα συνήθως δεν τρώγεται, οπότε δεν έχει νόημα να συλλέγεται. Ακόμα κι αν χρειαστεί να συλλεχθεί για φαρμακευτική  χρήση,  αυτός  δεν  είναι  λόγος  να  καταστραφεί  όλο  το  φυτό.  Πολλά  χόρτα  έχουν  μάτια  στο  σημείο  που  χωρίζεται  η  ρίζα  από τον  βλαστό  ή  το  ρόδακα  των  φύλλων  και  θα  ξαναβλαστήσουν,  αν χάσουν τα φύλλα τους.

Κόβοντας λοιπόν μόνο τα φύλλα, εξασφαλίζεται η επιβίωση του χόρτου, πολύ πιθανόν και ο πολλαπλασιασμός του.Τέλος, τη σακούλα με τα χόρτα θα πρέπει να τοποθετείται σε σκιερό και  δροσερό  μέρος,  ποτέ  στον  ήλιο  και  σε  κλειστούς  χώρους  (πορτμπαγκάζ)    γιατί  έτσι  μπορούν  να  μαραθούν,  σε  ελάχιστο  χρόνο.  Τα χόρτα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό μέρος, χωρίς να διαβρέχονται  με  νερό.  Η  υγρασία  ευνοεί  την  ανάπτυξη  μικροοργανισμών,  με αποτέλεσμα να σαπίσουν.

1.2 Επίδειξη συλλογής άγριων εδώδιμων χόρτων

Πως  μαζεύουμε  άγρια  χόρτα  και  μάλιστα  αυτά  που  πολλαπλασιάζονται και με ριζώματα;  Διαλέγουμε το μέρος που θα μαζέψουμε άγρια χόρτα ώστε να μην είναι κοντά σε δρόμους, σε καλλιεργημένα χωράφια, σε βιομηχανικές περιοχές κ.λπ. Γενικά  προτιμούμε  μέρη  με  λίγο  έως  πολύ  υψόμετρο  και  με  έδαφος σχετικά πετρώδες, (είναι πιο νόστιμα). Καλύτερη ώρα είναι μετά από βροχή, όπου τα χόρτα είναι πιο τρυφερά και  επίσης  προτιμούμε  απόγευμα,  ώστε  να  προλάβετε  να  πάρετε  και  τα θρεπτικά  τους  στοιχεία  που  παρήγαγαν  εκείνη  τη  μέρα,  πριν  αποθηκευτούν στις ρίζες του φυτού. Αν  είναι  μετά  τη  συλλογή  τους  να  τα  μεταφέρουμε  γρήγορα  σπίτι, μπορούμε  να  χρησιμοποιήσουμε  και  μια  καθαρή  πλαστική  σακούλα,  αλλιώς προτιμούμε μια βαμβακερή (για να μην «ανάψουν» τα χόρτα). Έχουμε  μαζί  μας  ένα  κοφτερό  μαχαίρι  σαν  αυτό  που  βλέπετε  στις  φωτογραφίες.

Ποτέ δεν μαζεύομε ένα χόρτο αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγεται. Αν έχουμε και την παραμικρή αμφιβολία το αφήνουμε.Στη φύση υπάρχουν παρά πολλά χόρτα που είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη.

Επειδή  τα  χόρτα  ενός  είδους  εμφανίζονται  συνήθως  κατά  αποικίες μαζεμένα  δηλαδή  ποτέ  δεν  τα  κόβουμε  όλα  (δεν  τα  εξολοθρεύουμε  δηλ.).

Αφήνουμε κάποια και πάμε παρακάτω να βρούμε άλλα.

Δεν μαζεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.

Τα χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ.

Αφού  βρούμε  ένα  ωραίο  και  υγιές  χόρτο (φωτο  1),  πλησιάζουμε  με  το μαχαίρι  υπό  γωνία  και  το  μπήγουμε  κάτω  από  τη  κέντρο  του  χόρτου  που είναι η κεντρική του ρίζα. (φωτο 2)

 

                           φωτο 1

                          φωτο 2

Το φέρνουμε ακόμη περισσότερο παράλληλα με το έδαφος και κόβουμε οριζόντια ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους οριζόντια τη ρίζα του  και  αμέσως  μετά  ανασηκώνουμε  με  το  μαχαίρι  το  κομμένο  χόρτο,(φωτο  3)  το  γυρίζουμε  ανάποδα  και  το  αφήνουμε  να  πέσει  στο  έδαφος (φωτο 4).

                               φωτο 3

                             φωτο 4

Κάνουμε  μια  πρώτη  καθαριότητα  στο  χόρτο,  διώχνοντας  τα  διάφορα ξένα  χορταράκια  ή  σώματα  που  βγήκαν  μαζί  με  το  χόρτο  καθώς  και  τα χώματα, με το χέρι τινάζοντας το ελαφρά. (φωτο 5)

                                          φωτο 5

Μετά  κόβουμε  ένα  μέρος  της  ρίζας  και  καθαρίζουμε  όλα  τα  κίτρινα φύλλα από το χόρτο. Αυτό που θα μείνει είναι έτοιμο να πλυθεί καλά και να πέσει στο βρασμένο νερό μιας κατσαρόλας με πολύ νερό. (φωτο 6)

                                 φωτο 6

Υ.Γ.

Η επίδειξη έγινε με το διάσημο αγριοράδικο ‐ ο βασιλιάς των αγριόχορτων – που πέραν της εξαιρετικής νοστιμιάς που έχει κάνει και ένα ωραιότατο ραδικόζουμο που μπορείτε να το πιείτε με λίγο λεμόνι και αν θέλετε και λίγο λάδι.Το  αγριοράδικο  ξεχωρίζει  εύκολα,  πέραν  του  χαρακτηριστικού  σχήματος  των  φύλλων,  αλλά  και  της  συστροφής  που  κάνει  το  φυτό  όταν  το  κόψουμε (στη Λακωνία γι’ αυτό το λόγο τα λένε και καβουράκια). (φωτο 7)

                              φωτο 7

 2.1 Προϋποθέσεις αγοράς των άγριων χόρτων

 Πρέπει  να  διαλέγουμε  τα  τρυφερά  ‘’ζωντανά’’  χόρτα,  με  το  υγιές φύλλωμα, για λόγους της δικής μας ασφάλειας. Δεν  πρέπει  να  αγοράζουμε  μεγαλύτερη  ποσότητα  από  αυτήν  που έχουμε  την  δυνατότητα  να  καθαρίσουμε,  να  πλύνουμε,  να  μαγειρέψουμε και να φάμε.Όταν  πηγαίνουμε  σπίτι  πρέπει  να  βγάζουμε  τα  χόρτα  από  την  πλαστική  σακούλα  που  τα  έβαλε  ο  πωλητής,  και  να  τα  βάζουμε  σε  ένα δίσκο, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.Το καθάρισμα γίνεται αυθημερόν.

3 Καθάρισμα και πλύσιμο των άγριων χόρτων

 Τα χόρτα που μαζεύουμε ή αγοράζουμε θέλουν καθάρισμα. Καταρχήν, θα  πρέπει  να  ξεχωρίσουμε  τα  διάφορα  ξένα  σώματα  και  χορταράκια  που δεν  τρώγονται.  Μετά  αφαιρούμε  τα  κιτρινισμένα  ή  άρρωστα  φύλλα  και βλαστάρια  τους.  Οι  ρίζες  τους  είναι  σκληρές  για  να  βραστούν  μαζί  με  τα τρυφερά βλαστάρια, οπότε θα κοπούν κι’ αυτές. Το ιδανικό είναι να  φάμε τα χόρτα την ίδια ημέρα που θα τα μαζέψουμε,  πολύ  δε  περισσότερο  αν  τα  έχουμε  αγοράσει.  Τις  περισσότερες  φορές αυτό δεν είναι δυνατό, και οι λόγοι είναι διάφοροι. Θα χρειαστεί λοιπόν να

τα συντηρήσουμε.

 3.1 Βασικοί κανόνες συντήρησης μέχρι την  κατανάλωση

Αν  δεν  βραστούν  την  ίδια  ημέρα,  είναι  απαραίτητο  να  φυλαχθούν  στο κάτω  μέρος  του  ψυγείου,  κλεισμένα  σε  αεροστεγείς  πλαστικές  σακούλες, κατάλληλες για τρόφιμα, από τις οποίες θα αφαιρεθεί ο περισσότερος αέρας, συμπιέζοντάς τις.  Επίσης,  είναι  απαραίτητο  να  γίνεται  καθαρισμός,  χωρίς  να  πλυθούν,γιατί  η  υγρασία  ευνοεί  τον  πολλαπλασιασμό  των  μικροοργανισμών  που υπάρχουν σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να χαλάσουν. Το πλύσιμο των χόρτων γίνεται  σε κρύο νερό. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα  χόρτα  να  μουσκεύουν  για  πολύ  ώρα,  γιατί  πολλά  συστατικά  τους  διαλύονται στο νερό και έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία τους. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Αν τα χόρτα που θα φάμε υποψιαζόμαστε ότι προέρχονται από βοσκότοπους , ή τα έχουν επισκεφτεί σκυλιά και είναι πιθανόν να έχουν κολλήσει πάνω τους αβγά παράσιτων (τσιμπούρια, αχινόκοκκος), καλό είναι να τα  μουσκεύουμε  πρώτα  σε  ξιδόνερο,  για  να  διευκολύνουμε  την  αποκόλληση των απορριμμάτων. Το  πλύσιμο  που  θα  ακολουθήσει,  θα  είναι  προσεκτικότερο.  Με  αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης μας.

4 Προετοιμασία των άγριων χόρτων

Είναι  γεγονός,  ότι  τα  χόρτα  είναι  θρεπτικότερα  όταν  τρώγονται  ωμά. Το  βράσιμο,  ακόμα  και  το  σύντομο,  πάντα  καταστρέφει  ένα  μέρος  των συστατικών τους (βιταμίνες). Το ιδανικότερο είναι, όταν πρόκειται να φάμε μια ωμή σαλάτα, να μην ψιλοκόβουμε τα χόρτα, αλλά να τα αφήνουμε ολόκληρα,  γιατί  με  το  κόψιμο,  ένα  μεγάλο  μέρος  του  χυμού  τους  μένει

πάνω στο ξύλο που τα κόβουμε.

4.1 Το μαγείρεμα 

 Ο  κύριος  τρόπος  μαγειρέματος  των  χόρτων  είναι  το  βράσιμο.  Μαγειρεύονται  όμως  και  με  κρέας,  γίνονται  σούπες  ή  αποτελούν  τη  γέμιση  για χορτόπιτες. Το  βράσιμο  πρέπει  να  γίνεται  σε  ανοξείδωτη  κατσαρόλα,  σε  νερό  που κοχλάζει,  δηλαδή  τα  χόρτα  ζεματίζονται.  Τα  τρυφερά  χόρτα  δεν  θέλουν πολύ  ώρα  να  μαλακώσουν.  Με  την  υψηλή  θερμοκρασία  βρασμού,  έστω και για λίγη ώρα, καταστρέφονται οι επιβλαβείς οργανισμοί που είναι πιθανόν να περιέχουν.Τα  πικρά  χόρτα  (ραδίκια,  ταραξάκο,  στύφνος)  πρέπει  να  βράζονται  σε πολύ  νερό,  για  να  ξεπικρίσουν.  Οι  βρούβες  και  τα  βλίτα  επίσης,  γιατί  χάνουν  το  χρώμα  τους.  Τα  υπόλοιπα  χόρτα,  βράζονται  σε  λίγο  νερό  και  με σκεπασμένη κατσαρόλα, για να μην χάνουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.

Οι  βολβοί  είναι  συνήθως  πικροί.  Για  να  ξεπικρίσουν,  πρέπει  να  βράσουν  και  να  αλλάχτεί  το  νερό  μερικές  φορές.  Τα  βρασμένα  χόρτα  σερβίρονται  με  λάδι,  το  λεμόνι  ή  το  ξίδι  στο  σερβίρισμα  απαλύνει  ή  προσθέτει γεύση, σε όσα αυτή είναι φτωχή. Επίσης  δεν  πρέπει  ποτέ  να  αφήνουμε  τα  χόρτα    μέσα  στο  νερό  που  έβρασαν.  Θα  αφαιρεθούν  απ’  αυτά  όλα  τα  θρεπτικά  συστατικά  τους  και είναι  πιθανόν  να  χαλάσουν.  Μπορούμε  να  φάμε  τα  χόρτα  κρύα  ή  να  τα ζεστάνουμε, πάντα όμως στο νερό τους που είχαν βραστεί αρχικά και που

έχουμε φυλάξει με αυτά στο ψυγείο.

5  Συντήρηση των άγριων χόρτων

Για  όλα  τα  τρόφιμα  υπάρχει  ανάγκη  συντήρησης,  ακόμα  και  για  τα χόρτα, γιατί μπορεί να μην είναι διαθέσιμα όταν τα χρειαζόμαστε. Φυσικά με  τη  συντήρηση  τα  χόρτα  χάνουν  πολύ  από  το  άρωμά  τους  και  τη  θρεπτική  τους  αξία.  Πολλές  φορές  όμως,  αυτός  είναι  ένας  απαραίτητος  συμβιβασμός.  Η  συντήρηση  των  χόρτων  μπορεί  να  γίνει  με  παραδοσιακούς

τρόπους, όπως αποξήρανση, τουρσιά ή με σύγχρονους, όπως την κατάψυξη.

 5.1 Αποξήρανση

Η αποξήρανση των χόρτων γίνεται πάντα μακριά από τον ήλιο. Ο ήλιος,  όταν  πέσει  πάνω  τους  καταστρέφει  το  ωραίο  πράσινο  χρώμα  τους  και τα  κάνει  να  φαίνονται  σαν  καμένα.  Χρειάζεται  ένας  χώρος,  που  θα  αερίζεται και δεν θα έχει υγρασία. Αν πρόκειται να αποξηράνουμε βλαστάρια,τα δένουμε σε ματσάκια και τα κρεμάμε σε καρφιά, στερεωμένα στον τοίχο ή σε οριζόντια ξύλα, στερεωμένα  σε αντικριστούς τοίχους.  Αν  αποξηράνουμε  φύλλα  και  άνθη,  τα  απλώνουμε  αραιά,  σε  λεπτά στρώματα, πάνω σε σχάρες. Έτσι θα εξασφαλίσουμε την κυκλοφορία τουαέρα ανάμεσά τους και θα ξεραθούν πιο γρήγορα, χωρίς το φόβο να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί από την υγρασία και να σαπίσουν.

Ο  χρόνος  αποξήρανσης  εξαρτάται  από  το  αν  τα  χόρτα  έχουν  μεγάλα φύλλα οπότε  θα  περιέχουν  περισσότερη  υγρασία –  και  από  το  περιβάλλον  που  βρίσκονται.  Δεν  πρέπει  να  ξεχνάμε  ότι  από  καιρό  σε  καιρό,  πρέπει να τα ελέγχουμε και να τα γυρίζουμε εάν χρειάζεται.

Οι  καρποί  απλώνονται  σε  δίσκους  και  αποξηραίνονται  σε  ζεστό  περιβάλλον. Οι ρίζες αφού βγουν με προσοχή από το χώμα, πλένονται με μια μαλακή  βούρτσα,  ώστε  να  καθαριστούν  τελείως.  Μετά  κόβονται  οι  κορυφές  τους  και  τα  ριζίδια.  Αν  οι  ρίζες  είναι  παχιές,  θα  πρέπει  να  τις  κόψετε σε  κομμάτια.  Τέλος,  τις  απλώνουμε  αραιά  στη  σχάρα  και  τις  βάζουμε  σε ένα ζεστό μέρος (ποτέ στον φούρνο ή απευθείας στον ήλιο) για 20 ημέρες.

5.2 Τουρσιά

Τουρσιά  είναι  τα  λαχανικά  ή  τα  χόρτα  που  είναι  συντηρημένα  σε  ξίδι. Τα τουρσιά διατηρούνται πολύ καιρό. Το μειονέκτημά τους είναι ότι το ξίδι καλύπτει τη γεύση τους. Για την καλύτερη εμφάνιση των τουρσιών χρησιμοποιούμε άσπρο ξίδι, ενώ αν θέλουμε πιο έντονη γεύση χρησιμοποιούμε σκούρο.  Μπορούμε  επίσης  να  προσθέσουμε  μπαχαρικά,  όπως  κόκκους μαύρου  πιπεριού  ή  αρωματικά  χόρτα,  όπως  μάραθο,  αντράκλα,  κάπαρη, κάρδαμο ή ρόκα. Προετοιμάζουμε πρώτα το ξίδι, βάζοντας να μουσκέψουν μέσα του, τυλιγμένα  σε  καθαρό  τουλπάνι,  τα  μπαχαρικά  ή  τα  αρωματικά  χόρτα.  Για να πάρει το ξίδι το άρωμα και τη γεύση τους, θα χρειαστούν λίγες ημέρες. Πλένουμε πρώτα τα λαχανικά ή τα χόρτα που θα κάνουμε τουρσί.

Μερικά  απ’  αυτά,  δεν  χρειάζονται  βράσιμο.  Τα  κρεμμυδάκια,  για  παράδειγμα,  γίνονται  τουρσί  μένοντας  αρκετή  ώρα  στο  ξίδι.  Άλλα  όμως,  όπως  οι βολβοί,  πρέπει  να  ξεπικρίσουν  πρώτα  σε  κρύο  νερό,  που  θα  αλλάζεται, για δύο ημέρες, και μετά να βράζουν για 10 λεπτά. Τα  αμπελοβλάσταρα  θέλουν  ζεμάτισμα,  οι  ρίζες  του  σκόλυμου  και  οι αγκινάρες  λίγα  λεπτά  βράσιμο.  Αποστειρώνουμε  τα  γυάλινα  βάζα,  που θα  βάλουμε  τα  τουρσιά  –  βράζοντάς  τα  για  20  λεπτά  –  έτσι  όπως  είναι καυτά, προσθέτουμε τα λαχανικά ή τα χόρτα και τα γεμίζουμε με ξίδι μέχρι  να  σκεπαστούν.  Το  τουλπάνι  με  τα  αρωματικά  δεν  χρειάζεται  πλέον.Σφραγίζουμε  τα  βάζα.  Τα  φυλάζουμε  σε  σκιερό,  δροσερό  μέρος  και  όταν ανοίγουμε ένα βάζο, το βάζουμε μετά στο ψυγείο, για να μην χαλάσει.

5.3 Κατάψυξη

Οι οικιακοί καταψύκτες συντηρούν πολύ καλά τις περισσότερες τροφές, χωρίς  μεγάλες  απώλειες  των  συστατικών  τους.  Ένα  πράγμα  όμως  που χάνεται,  είναι  το  άρωμα  των  τροφών.  Μέσα  σ’  αυτά  είναι  και  τα  χόρτα. Βέβαια δεν μπορούν να συντηρηθούν όλα τα χόρτα μέσα στην κατάψυξη.Για  παράδειγμα,  οι  βολβοί,  ο  στύφνος,  οι  βρούβες  και  τα  βλίτα  δεν  μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη. Για να καταψύξουμε τα χόρτα, πρέπει εκ των προτέρων να τα προετοιμάσουμε. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να τα καθαρίσουμε και να τα πλύνουμε.Στη  συνέχεια  να  τα  στραγγίσουμε  και  να  τα  μοιράσουμε  σε  κατάλληλες σακούλες  για  τρόφιμα.  Μετά,  τις  σακούλες  τις  συμπιέζουμε  με  τα  χέρια μας, για να φύγει ο αέρας και τέλος τις δένουμε και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν  λοιπόν  θα  έρθει  η  ώρα  να  χρειαστούμε  μια  σακούλα  χόρτα,  τοποθετούμε την σακούλα με τα χόρτα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό,χωρίς να τα ξεπαγώσουμε. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιήσουμε χόρτα  για  χορτόπιτες  πρέπει  να  τα  ζεματίσουμε  και  μετά  να  τα  στραγγίσουμε, για να μη μουλιάσει το φύλλο με τα υγρά τους Και να διατηρηθεί έτσι τραγανιστό.

Πηγές: Πτυχιακή εργασία της σπουδάστριας  ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΜΑΡΙΝΑ του 

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ,  ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ