skip to main |
skip to sidebar
Διαμαρτυρία από την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων προς το Υπουργείο α-παιδείας
Το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας επιδίδεται μεθοδικά και συστηματικά υποβάθμιση της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν του φάνηκε αρκετή, φαίνεται, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ούτε η κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους στην Γ’ τάξη Λυκείου, ούτε η κατάργηση της εξετάσεως των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο. Με νέα, ολέθρια απόφασή του συνεχίζει την εκθεμελίωση των βασικών πυλώνων του πολιτισμού μας στην Ελληνικὴ Εκπαίδευση.
Τις τελευταίες ημέρες (20/9/2016) εστάλη εγκύκλιος στους Εκπαιδευτικοὺς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία επιβάλλεται να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α΄ Λυκείου τα ακόλουθα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: Κυκλαδικός Πολιτισμός,Μινωικός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός,Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Ελληνικός Αποικισμός,Η σημασία των Περσικών Πολέμων,Ο Πελοποννησιακὸς Πόλεμος,Ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.
H Eταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων (Ε.Ε.Φ.) διαμαρτύρεται εντονότατα για την νέα, αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου, η οποία προδήλως είναι επιζήμια για την επαρκή μόρφωση των νέων μας. Με τις αποφάσεις αυτές του Υπουργείου το Σχολείο παρέχει στους μαθητὲς ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού στην συνέχεια και στην διαχρονία του. Αποσιωπάται έτσι η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστὸ κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β’, ο βασιλιὰς της Μακεδονίας, η οικουμενικὴ διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικου έργου του Μ. Αλεξάνδρου.
Η κατάργηση μάλιστα της εξετάσεως των συνοπτικώς διδασκομένων αυτών κεφαλαίων της Ιστορίας, όπως συνέβη και με τα Αρχαία Ελληνικά, κατ’ ουσίαν οδηγεί στην πλήρη άγνοια απὸ τους μαθητὲς των θεμελιωδών αυτών σελίδων της ιστορίας και του πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικὰ τη ν ανθρωπιστικὴ παιδεία και την μόρφωση των νέων μας. Η Ε.Ε.Φ. καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τις ολέθριες αυτὲς αποφάσεις του και να δείξει γνήσια και ουσιαστικὴ φροντίδα για την ολόπλευρη καλλιέργεια και μόρφωση της ελληνικής νεολαίας.
Απὸ το Δ.Σ. της Ε.Ε.Φ.
0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου