Γιατί δεν φοβόμαστε τους S400

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

star
Οπλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οπλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Αφορμή γι' αυτό το άρθρο, στάθηκε το γεγονός πως τα περισσότερα ΜΜΕ, πλην κάποιων σοβαρών αμυντικών site, έχουν τρομοκρατηθεί από την προμήθεια της Τουρκίας, του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 Triumph.


Πρόκειται ξεκάθαρα για το καλύτερο αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά του μάλιστα, εντυπωσιάζουν, όπως η παρακάτω εικόνα:


Τεχνικά χαρακτηριστικά Α/Α συστήματος S-400.
Τεχνικά χαρακτηριστικά Α/Α συστήματος S-400.


Όπως γίνεται αντιληπτό, τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος είναι τα κορυφαία της κατηγορίας.
Αυτό που με ενόχλησε, ήταν το ότι ΜΜΕ που υποτίθεται πως έχουν το απαραίτητο προσωπικό με την κατάλληλη γνώση σε θέματα άμυνας, ξεστόμιζαν φράσεις κι άρθρα του στυλ, 
  • "κλειδώνει ΟΛΟ το Αιγαίο", 
  • "με το που σηκωθεί μαχητικό το ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ", 
  • "είναι ικανό να καταστρέψει ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ".
κι άλλα τέτοια, τουλάχιστον άτοπα, για να μην πω συκοφαντικά. Στο παρόν άρθρο θα ακολουθήσει ανάλυση του ότι ΔΕΝ ισχύει τίποτα απολύτως από τα ανωτέρω, καθώς και λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η Τουρκία σύμφωνα με ανοικτές πηγές, πρόκειται να παραλάβει ένα Τάγμα αποτελούμενο από 2 Πυροβολαρχίες των 8 εκτοξευτών έκαστη, και ο οποίος εκτοξευτής φέρει 4 πυραύλους.Υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης για ένα ακόμη Τάγμα. Τέλος, θα αποκτηθούν λογικά και περίπου 280 πύραυλοι.Έτσι συνολικά, οι ΤΕΔ θα έχουν 144 πυραύλους έτοιμους προς βολή μέχρι 250 χλμ, ή 72 πυραύλους μέχρι 400 χλμ.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  1. Η ΠΑ αριθμεί περίπου 230 μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να υπολογίζουμε ελικόπτερα, UAVs, πυραύλους Κρουζ κοκ.....Οι Τουρκικοί S-400 οπότε, με 280 βλήματα συνολικά. μπορούν να καταρρίψουν 140 δικά μας μαχητικά (2 πύραυλοι για έναν στόχο), με ποσοστό επιτυχίας 100%, κάτι εκ φύσεως απίθανο. ΑΝ μπουν στην εξίσωση και τα ελικόπτερα,πύραυλοι κρουζ - αντιραντάρ - ανεμοπορίας & τα UAV, τότε οι διαθέσιμοι πύραυλοι έναντι αεροσκαφών, μειώνονται ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ.
  2. Πιθανότατα ο πύραυλος 40N6E, βεληνεκούς 400 χλμ, δεν θα εξαχθεί στην Τουρκία, με εναν από τους πολλούς λόγους να ειναι το οτι δεν είναι επιχειρησιακός. Οπότε λογικά θα προμηθευτεί μόνο τους 48Ν6Ε3 μέγιστου βεληνεκούς 250 χλμ.
  3. Από τους 280 πυραύλους, μόνο μερικοί θα είναι οι 48Ν6Ε3, βεληνεκούς 250χλμ. (περίπου το 30-50%). Οι υπόλοιποι θα έχουν μικρότερη εμβέλεια κατάρριψης, καθώς θα προορίζονται για διαφορετικές απειλές.
  4. Από τους 280 πυραύλους, μόνο οι μισοί είναι έτοιμοι προς βολή (32 εκτοξευτές x  4 πύραυλοι έκαστος).
  5. Οι μισές συστοιχίες θα έχουν προσανατολισμό την ΝΑ Τουρκία. Αλλά ας μην το προσμετρήσω στην εξίσωση. 
  6. Η γεωγραφία είναι τέτοια, που δεν ευνοείται η Τουρκία. Μπροστά από τα παράλια της, υπάρχουν χιλιάδες ορεινοί όγκοι από τα ελληνικά νησιά, κάτι που περιορίζει δραστικά τον εντοπισμό των Τουρκικών ραντάρ, καθώς δημιουργούνται τεράστιοι νεκροί τομείς.
  7. Η σφαιρικότητα της Γης, δημιουργεί επίσης νεκρούς τομείς στα ραντάρ.
  8. Η πρόσκτηση των στόχων βασίζεται κατά κύριο λόγο στα 4 ραντάρ 92N6E, ένα ανά κάθε πυροβολαρχία. Τυχόν εξουδετέρωση τους, αχρηστεύει εν πολλοίς όλο το σύστημα.
  9. Οι S-400 λόγω Ρωσικής προέλευσης, δεν δύναται να διασυνδεθούν με άλλα Νατοικά συστήματα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αδυναμία διασύνδεσής του με τα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και τα ΑΣΕΠΕ Ε-7Τ, που λόγω της φύσης τους (αεροπορικά μέσα), θα κάλυπταν τους νεκρούς τομείς των επίγειων ραντάρ του συστήματος.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όταν η Τουρκία απέσυρε επί της ουσίας τα ΜΙΜ-14 NIKE Hercules, ήταν αυτονόητο πως θα κινούνταν προς την απόκτηση αντίστοιχου σύγχρονου οπλικού συστήματος. Το ότι καθυστέρησαν μια 20ετια, και τελικά επέλεξαν ένα σύστημα που θα χαρακτήριζα ως "ακατάλληλο γι' αυτούς, state of art", πρέπει να μας ανακουφίζει, κι όχι να μας τρομοκρατεί. Η δικιά μας Π.Α στο παρελθόν, έχει ξαναέρθει αντιμέτωπη με τέτοιου είδους όπλα, και είχε αφομοιωθεί πλήρως με αυτό το ενδεχόμενο (με τα Μ-14ΝΗ). Είμαι σίγουρος πως έχει προβεί, ή θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπιση του.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό, με τις εμβέλειες εντοπισμού των Τουρκικών ραντάρ, συμπεριλαμβανομένων αυτών του συστήματος S-400. 

Πυροβολαρχία S-400 Triumph, με τον έναν εκτοξευτή σε θέση βολής.
Πυροβολαρχία S-400 Triumph, με τον έναν εκτοξευτή σε θέση βολής.


Θεωρητική εμβέλεια ρανταρ Ε-Ε στα κεντρικά παράλια της Τουρκίας.
Θεωρητική εμβέλεια ραντάρ Ε-Ε στα κεντρικά παράλια της Τουρκίας.
Φαίνεται χαρακτηριστικά η πολύ μικρή επικάλυψη του σε χαμηλά υψόμετρα,
 λόγω των ελληνικών νησιών ακριβώς μπροστά του.

Ακολουθεί παράθεση φωτογραφιών με επεξηγήσεις, που  δείχνουν το γεωγραφικό μειονέκτημα της Τουρκίας, και την επίδραση του στα ραντάρ εδάφους-εδάφους. Κατόπιν θα ακολουθήσει παράθεση φωτογραφιών με την κάλυψη των ραντάρ ΑΣΕΠΕ και των 2 Π.Α., και θα συμπεράνουμε τι πληροφορίες χάνουν τα S-400, λόγω της μη διασύνδεσής τους με το ΑΣΕΠΕ E-7T. 

Σημείωση: Στις φωτογραφίες του Cambridge Pixel, 

  • ο κόκκινος χρωματισμός αφορά αποκαλύψεις αεροσκαφών πάνω από 10.000 πόδια.
  • ο πορτοκαλί πάνω από 1.000 πόδια
  • ο κίτρινος πάνω από 300 πόδια
  • και ο πράσινος, πάνω από 0 πόδια.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΜΒΕΛΕΙΕΣ ΡΑΝΤΑΡ Ε-Ε


Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Θεωρητική εμβέλεια ρανταρ Ε-Ε στα κεντρικά παράλια της Τουρκίας.  Φαίνεται χαρακτηριστικά η πολύ μικρή επικάλυψη του σε χαμηλά υψόμετρα, λόγω των ελληνικών νησιών ακριβώς μπροστά του.
Θεωρητική εμβέλεια ραντάρ Ε-Ε στα κεντρικά παράλια της Τουρκίας.
Φαίνεται χαρακτηριστικά η πολύ μικρή επικάλυψη του σε χαμηλά υψόμετρα, λόγω των ελληνικών νησιών ακριβώς μπροστά του.

Θεωρητική κάλυψη Τουρκικού ΣΑΕ πάνω από 500 πόδια, με θέσεις ραντάρ, σύμφωνα με ανοικτές πηγές. Συγκερασμός εικόνων από το Global-mapper.

Θεωρητική εμβέλεια ρανταρ Ε-Ε στα βόρεια παράλια της Τουρκίας.
Εδώ διαπιστώνουμε καλύτερη κάλυψη, λόγω λιγότερων συμπλεγμάτων νησιών.Εντούτοις η Ίμβρος και η Λήμνος, το περιορίζουν σημαντικά, δημιουργώντας "τρύπες".

Η ΕΛΛΑΔΑ


Θεωρητική κάλυψη ραντάρ στη Σκύρο. Η κάλυψη του είναι τουλάχιστον διπλή έναντι των Τουρκικών.
Θεωρητική κάλυψη ραντάρ στη Σκύρο. Η κάλυψη του είναι τουλάχιστον διπλή έναντι των Τουρκικών.

Ραντάρ στην Κρήτη. Λόγω μη ύπαρξης νησιών στα βόρεια, η κάλυψη του είναι εντυπωσιακη.
Ραντάρ στην Κρήτη. Λόγω μη ύπαρξης νησιών στα βόρεια, η κάλυψη του είναι εντυπωσιακή.
 Ραντάρ στη Μακεδονία (Χαλκιδική). Εδώ η κάλυψη του περιορίζεται σημαντικά από το Άγιο Όρος, εντούτοις όμως έχει ικανοποιητικές επιδόσεις.
Ραντάρ στη Μακεδονία (Χαλκιδική). Εδώ η κάλυψη του περιορίζεται σημαντικά από το Άγιο Όρος, εντούτοις όμως έχει ικανοποιητικές επιδόσεις.

ΤΑ ΑΣΕΠΕ

Θεωρητική κάλυψη Τουρκικού ΑΣΕΠ E-7T πετώντας σε ύψος 30.000 ποδιών.
Θεωρητική κάλυψη Τουρκικού ΑΣΕΠΕ E-7T πετώντας σε ύψος 30.000 ποδιών.
Δεν βλέπει μόνο στην ξηρά, κι αυτό στα χαμηλά υψόμετρα.


Κάλυψη Ελληνικού ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145.
Κάλυψη Ελληνικού ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145, στα 30.000 πόδια. Ίδιες επιδόσεις με το Τουρκικό.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Όπως διαπιστώσαμε, τα Α/Α όπλα S-400 δεν μπορούν να καταρρίψουν ελληνικά μαχητικά σε ΟΛΟ το Αιγαίο, παρά μόνο στο 30-35% αυτού, απλούστατα γιατί:
  • Το ραντάρ εγκλωβισμού του δεν μπορεί λόγω γεωγραφίας.
  • Δεν συνεργάζεται με τα Νατοικά ΑΣΕΠΕ, για να λαμβάνει τη "μεγαλύτερη εικόνα".


Αυτό φυσικά ισχύει και στην περίπτωση των Ελληνικών S-300, μόνο που η τοποθέτηση τους στην Κρήτη, εξασφαλίζει τεράστια κάλυψη, και εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων του. Τα MIM-104 Patriot απ'την άλλη, όντας πλήρως διασυνδεδεμένα με το υπόλοιπο σύστημα, λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους.

πηγή
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: