Σε αναζήτηση του πραγματικού ελλείμματος

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

star

Πολύ σωστή είναι η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι τα τέλη του έτους.

Δημοσιονομικό χάος

Η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε ουσιαστικά μια κατάσταση με χαρακτηριστικά δημοσιονομικού χάους. Η πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6% του ΑΕΠ για το 2009 έδωσε τη θέση της στη διαπίστωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 12,5% του ΑΕΠ.

Είναι τέτοια η υποβάθμιση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, που έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, και αναπτύσσεται μια δημόσια συζήτηση για «περιορισμό» του δημοσιονομικού ελλείμματος στο... 9,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για επιβεβαίωση των πιο αρνητικών εκτιμήσεων για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δημόσια οικονομικά η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εξαιτίας των σκανδάλων και της προκλητικά «χαλαρής» πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντέδρασε έγκαιρα στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης. Στο τέλος, η κυβερνητική ηγεσία τράπηκε σε πολιτική φυγή για να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις με τις οποίες βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη πανηγύριζαν μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, θεωρώντας ότι εάν είχαν μείνει άλλο ένα εξάμηνο στην εξουσία, η εκλογική διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ -που άγγιξε τις 10,5 μονάδες- θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Συνολικό πρόβλημα

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των διεθνών οίκων αξιολόγησης που έχουν κινήσει τη διαδικασία πιστοληπτικής υποβάθμισης του Ελληνικού Δημοσίου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας είναι εξαιρετικά σύνθετο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και το γεγονός ότι σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου διπλάσιο από ό,τι δήλωνε η προηγούμενη κυβέρνηση καταρρακώνει τη διεθνή αξιοπιστία μας. Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα συνδυάζεται με ένα δημόσιο χρέος-ρεκόρ, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούμε. Οι αναλυτές δεν προβλέπουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, στο άμεσο μέλλον, σε φάση εξαιρετικά δυναμικής ανάπτυξης, που θα διευκόλυνε την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους. Το χρέος υπολογίζεται σε 115%-120% του ΑΕΠ, ενώ το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι μόλις 60% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι κουβαλάμε ένα οικονομικό φορτίο διπλάσιο από το ανώτατο όριο που προβλέπουν οι διαδικασίες οικονομικής σύγκλισης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Απο CITY PRESS


Αρχική σελίδα
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: