Εμπλοκή στις έρευνες ζητούν οι Αμερικανοί

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

star




Παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι των αμερικανικών αρχών ασφαλείας έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν, εν τούτοις επιθυμούν άμεση εμπλοκή στις έρευνες, καθώς πιστεύουν ότι έχουν τις δυνατότητες να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Ελπίδα τους είναι ότι θα αναβιώσει η στενότατη συνεργασία που είχαν με τον Ελληνα υπουργό στις αρχές της δεκαετίας που οδήγησε στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και άλλων συγγενών οργανώσεων.

Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, που πιστεύουν ότι πρέπει να πραγματοποιήθηκε από έμπειρους και αδίστακτους, όπως τους χαρακτηρίζουν, τρομοκράτες, ανησύχησε τα ανώτερα κλιμάκια της CIA και του FBI και τους αρμοδίους των υπηρεσιών που ασχολούνται με την τρομοκρατία στην Ευρώπη. Πιστεύεται πάντως ότι η αναβίωση της εσωτερικής τρομοκρατίας δεν θα επηρεάσει το θέμα της βίζας, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο κατάργησής της για τους Ελληνες πολίτες. Πριν από την τελευταία επίθεση, το τελικό «πράσινο φως» ήταν ζήτημα ολίγων ημερών.


Σκληρή καταδίκη

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε με σκληρό τρόπο την τελευταία τρομοκρατική επίθεση, και εξέφρασε την ευχή για ταχεία ανάρρωση των τραυματισθέντων αστυνομικών. Ταυτόχρονα, αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος τόνισε στο «Εθνος» ότι η Ουάσιγκτον «είναι πανέτοιμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει εφόσον της ζητηθεί».

Στην αμερικανική πρωτεύουσα συμφωνούν ότι η οργάνωση «17 Νοέμβρη» δεν έχει εξαρθρωθεί πλήρως, ενώ θεωρούν πως οι νέες ομάδες που εμφανίστηκαν είναι πιο επικίνδυνες. Ενας διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι τα μέλη των οργανώσεων «Επαναστατικός Αγώνας» και «Σέχτα Επαναστατών» είναι πιο σκληροί και αδίστακτοι, πιο βίαιοι αλλά και πιο έμπειροι στη χρήση όπλων. Στην Ουάσιγκτον ομιλούν για ένα νέο είδος τρομοκρατίας που δεν είναι ακριβώς «αντάρτικο πόλεων». Είναι, λένε, μία νέα μορφή αντάρτικου που διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι δεν δίνουν καμία σημασία στην ανθρώπινη ζωή και οι οποίοι πιθανότατα έχουν σχέση και με εγκληματίες. Δεν έγινε λόγος για σχέση των τρομοκρατών με ομοίους τους στο εξωτερικό.

Οι Αμερικανοί επιδιώκουν συνεργασία σε όλα τα επίπεδα καθώς, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν τον βασικό στόχο των τρομοκρατικών ομάδων. Υπενθυμίζουν ότι δεν έχει συλληφθεί κανείς για την επίθεση με ρουκέτα εναντίον του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας τον Ιανουάριο του 2007, ούτε για άλλες επιθέσεις που στόχευαν Αμερικανούς πολίτες ή εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.

Οδηγίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί διπλωμάτες που εργάζονται στην Ελλάδα έλαβαν οδηγίες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν χώρους πραγματοποίησης διαδηλώσεων και περιοχές που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες, όπως τα Εξάρχεια.

Στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας συμπεριλαμβάνεται η υπενθύμιση ότι ακόμα και οι ειρηνικές διαδηλώσεις μπορούν να μετατραπούν σε αντιπαραθέσεις και πιθανότατα να εξελιχθούν σε εκδηλώσεις βίας.

Καλούνται δε οι πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν περιοχές όπου διεξάγονται διαδηλώσεις και να είναι προσεκτικοί στην περίπτωση που βρεθούν σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα οι αξιωματούχοι των αρμοδίων υπηρεσιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σκέφτονται να εγκρίνουν οδηγίες που πιθανότατα θα προκαλούσαν οικονομική ζημιά στην Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον το συντομότερο δυνατόν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν και αντιλαμβάνονται πως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη απουσίας του κ. Χρυσοχοϊδη από το υπουργείο του.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των Αμερικανών με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας δεν ήταν οι καλύτερες στο θέμα της τρομοκρατίας και σε αρκετές περιπτώσεις εκφράστηκαν παράπονα για την αναποτελεσματικότητα, όπως τη χαρακτήριζαν, της ελληνικής αστυνομίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Απο το ΕΘΝΟΣ


Αρχική σελίδα
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: