Η διάσωση του ναού της Αφροδίτης !

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

star

Αύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου, ώρα 15:00 στον τηλεοπτικό σταθμό EUROPE ONE (EUROPE 1) θα γίνει εκτενής αναφορά για τη διάσωση του ναού της Αφροδίτης .
Στην εκπομπή ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ που συντονίζει η φιλόλογος και εξαίρετη δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά.
Καλεσμένοι της εκπομπής οι οποίοι θ’ αναφερθούν στο θέμα είναι:
- ο Γιώργιος Καραδέδος, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης
- και ο Γιώργος Φωτεινός, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος».



Είναι στιγμές που οι κάτοικοι συναντιούνται με την πόλη τους και τότε συνειδητοποιείς ποια είναι αυτή η ιδιαίτερη σχέση που έχουν μαζί της. Αυτή η προσωπική, αντιφατική και αμφίσημη σχέση που έχουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς με τη Θεσσαλονίκη.

Αρεσκόμαστε να τη βρίζουμε, να τη θίγουμε, να την υποτιμούμε, όπως οι ερωτευμένοι που διαψεύστηκαν στις προσδοκίες τους, αλλά όταν βρισκόμαστε μπροστά σε άλλους, ειδικά στους Αθηναίους, την εκθειάζουμε, είναι η δική μας πόλη άλλωστε, το δικό μας βάσανο.

Στη συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής Αντιγονιδών, που οργάνωσε το δραστήριο Σωματείο Φίλων του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, ο αρχαιολόγος -αρχιτέκτονας Γιώργος Καραδέδος ενημέρωσε για τα σπουδαία, τα μοναδικά ευρήματα του αρχαιοελληνικού Ναού της πλατείας και κάλεσε όλους μαζί τους φορείς και το κοινό της πόλης να βοηθήσουν, ώστε να απαλλοτριωθεί τελικά το οικόπεδο που κρύβει μέσα του το μεγαλύτερο μέρος του καταπληκτικού Ναού και να συνεχίσει η ανασκαφή.

Την ώρα που μιλούσε, που έδειχνε τις εκπληκτικές φωτογραφίες μερών του Ναού (κάποια εκτίθενται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, πόσοι αλήθεια από εμάς τα είδαμε;) άκουγα επιφωνήματα ενθουσιασμού και έκπληξης και ρίγησα, γιατί σκέφτηκα ότι αυτή η πόλη – ίσως κι άλλες πολλές – δεν θα σταματήσει να μας συγκινεί, να μας εκπλήσσει, να μας κουράζει, αλλά και να μας δημιουργεί το μοναδικό αίσθημα της οικειότητας και της χαλάρωσης που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται στον τόπο του!

Ο Ναός της Αφροδίτης είναι ανεκτίμητος θησαυρός. Είναι το Πάνθεον της Θεσσαλονίκης όπως είπαν οι αρχαιολόγοι. Και πρέπει όχι μόνο να ανασκαφεί αλλά και να στηθεί στη θέση του έτσι όπως ακριβώς ήταν – ο Γιώργος Καραδέδος έθεσε στη διάθεση της πόλης τη μελέτη ενός ολόκληρου μεταπτυχιακού τμήματος στο ΑΠΘ – να προβληθεί στο αρχικό του μέγεθος που ξεπερνά τα 14 μέτρα σε ύψος και να τον βλέπουν όλοι.Κάθε γωνιά της πόλης μας, κάθε τι που μας ξεσηκώνει – επιτέλους – και μας κάνει να συγκεντρωνόμαστε, να συζητάμε, να διαμαρτυρόμαστε και να διεκδικούμε αυτό που αγαπάμε, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της ΚΡΙΣΗΣ γενικότερα, το γεγονός και μόνο ότι συγκινούμαστε και αποφασίζουμε να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε και να αναδείξουμε κομμάτια από τη ζωή μας, έχει ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ.

Γι αυτό και η διάσωση του μοναδικού μέχρι σήμερα αρχαιολογικού μνημείου που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, είναι μια πράξη ΑΓΑΠΗΣ για τον εαυτό μας!Στελίνα Μαργαριτίδου.

( Άρθρο της δημοσιογράφου Στελίνας Μαργαριτίδου η οποία έδωσε αγώνα για ν’ αναδείξει το θέμα του ναού της Αφροδίτης στην πλ. Αντιγονιδών. )


Αρχική σελίδα
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: