Να αυτοκτονήσουν όλοι οι συνταξιούχοι και όσοι βγαίνουν σε σύνταξη τα επόμενα 10 χρόνια , για να σωθεί το κράτος !!!

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

star
Η σύνταξη σας

Τραγικές συντάξεις απο το 2015

Μεγάλες ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των πρόωρων συντάξεων φέρνει, από το 2011 έως το 2015, το νέο Ασφαλιστικό που έχει αρχίσει να... ξαναγράφει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση όσα επακριβώς ορίζει το Μνημόνιο οικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, για όσες διατάξεις υπάρχουν περιθώρια «ερμηνειών» πίσω από τις γραμμές του Μνημονίου ή τέθηκαν, ως αξιώσεις, εκ των υστέρων από τους κοινοτικούς - με κορυφαίο για την κυβέρνηση το ποσοστό αναπλήρωσης που θα έχουν με τις νέου τύπου συντάξεις οι ασφαλισμένοι από το 2015 και μετά - η διαπραγμάτευση είναι «ανοικτή».



Και οι σελίδες του νομοσχεδίου θα συμπληρωθούν για όλα αυτά «όταν δοθεί το πράσινο φως από την Ε.Ε.», τονίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες... Καταλυτική για την εξέλιξη αυτή αποδείχθηκε ότι ήταν η επιστολή της Ε.Ε. προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο που αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η «Η».


Στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των δύο υπουργών, αποφασίστηκε:

* «Να μη χαθεί άλλος χρόνος», δεδομένου ότι έχει αναληφθεί η δέσμευση να ψηφιστεί πριν από τα τέλη Ιουνίου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
* Να ξαναγραφτεί το νομοσχέδιο στα σημεία που είναι «εκτός γραμμής» του Μνημονίου (π.χ. πρόβλεψη ορίου ηλικίας το 60ό για την 40ετία, αυξήσεις ορίων ηλικίας και απαιτούμενων ετών υπηρεσίας νωρίτερα απ' ό,τι όριζε ο ν. Πετραλιά) και
* Να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης για τις επίμαχες ρυθμίσεις (ποσοστό αναπλήρωσης, τα πλασματικά χρόνια που μπορεί να συνυπολογίζονται στην 40ετία, συντάξεις χηρείας, βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά.) που, όπως διαπιστώθηκε, αν «περάσουν» όπως μας ζητείται, θα έχουν δυσβάσταχτο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

«Αν το άθροισμα της αναλογικής και της βασικής σύνταξης ενός ασφαλισμένου δεν δίνει, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, ένα ικανοποιητικό ποσοστό αναπλήρωσης, πάνω από 60% έναντι του 48% που θεωρούμε ότι ζητεί η Ε.Ε., θα υπάρξουν... εκρήξεις και τα Ταμεία γρήγορα θα καταρρεύσουν, αφού δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο ασφάλισης», τονίστηκε στη σύσκεψη. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έθεσαν, πάντως, το ερώτημα «αν μελετήθηκε σε βάθος και σε όλα τα σημεία το Μνημόνιο που υπογράψαμε»...

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
«Υπάρχει θέμα... μετάφρασης και ερμηνείας σε πολλά σημεία του Μνημονίου» υπογραμμίζουν στην «Η» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Για παράδειγμα:

* Τίθεται ως μέσος όρος υπολογισμού των αναλογικών συντάξεων το 1,2%, όμως, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής πλέον της βασικής σύνταξης. Ετσι, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει, τελικώς, να ισχύσει ποσοστό αναπλήρωσης περί το 60%, αντί του 48%.
* Αναφέρεται ότι η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65, όμως, δεν γράφεται αν θα τη δικαιούται (όπως πρέπει) ο ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτείται στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Ούτε ποιος χρόνος θα συνυπολογίζεται στα 40 χρόνια «συνεισφοράς» (ο στρατός, ο χρόνος ανατροφής παιδιών, η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ασφάλιση σε ταμείο μισθωτών ή αυτοαπασχολουμένων, η παράλληλη ασφάλιση ή ακόμη και μέρος του χρόνου των σπουδών).

* Υπάρχει διάσταση, ακόμη, για το εάν θα ισχύσει από το 2013 (αντί του 2015 που ορίζει το Μνημόνιο) το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 65 ετών για όλους.

Αν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των απασχολουμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά (όλοι στο 60ό) και η νέα λίστα που θα εκδοθεί θα ισχύουν για όλους (όπως ζητεί η τρόικα) ή μόνο για όσους ασφαλιστούν από την 1/7/2011 (όπως επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου).

Αν θα θεσμοθετηθεί η «αυτόματη» αύξηση, ανά τριετία, του γενικού ορίου των 65 ετών με βάση ολόκληρη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (αντί της αύξησης του ορίου ανά δεκαετία και κατά το 1/3 της αύξησης του προσδόκιμου).

Αν θα αλλάξει το καθεστώς στις συντάξεις χηρείας (έχει ζητηθεί να μην καταβάλλεται πριν από τα 50 καμία σύνταξη λόγω θανάτου και να προβλεφθούν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή έως το 65ο).

Οι κοινοτικοί ζητούν, ακόμη, να μην καταβάλουν τα Ταμεία συντάξεις χηρείας αν ο γάμος έχει διαρκέσει λιγότερο από 5 έτη και να μειωθούν τα ποσά των συντάξεων που ήδη εισπράττουν άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες (το υπουργείο έχει προβλέψει την κατάργηση αυτού του τύπου των συντάξεων για τις νέες δικαιούχους, από 1/1/2011).

Η τετραετία των μεγάλων ανατροπών

Από το 2011 θα αυξηθούν σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στα ειδικά ταμεία, στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε το 2013 να ισχύει στο Δημόσιο το 65ο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες και έως το 2015 το ίδιο όριο για όλα τα Ταμεία.

Από την 1/1/2011 θα περιοριστούν όλες οι πρόωρες συντάξεις με την επιβολή ποινής (6% ετησίως) για όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών. Το 60ό έτος θα είναι, έως το 2013, το όριο για τη λήψη μειωμένης (έως και 30%) σύνταξης, κύριας και επικουρικής σε ειδικά ταμεία και για τις γυναίκες ? μητέρες ανηλίκων.

Εως το 2015 θα αυξηθεί από τα 37 στα 40 έτη η ελάχιστη περίοδος εισφορών. Ηλικιακό όριο για την καταβολή της σύνταξης, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι το 60ό.

Από το 2015 θα αρχίσει να ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των αναλογικών συντάξεων. Πλήρως για τους νέους (όσοι προσληφθούν το 2011 ή το 2013 ανάλογα με τις τελικές ρυθμίσεις) και μερικώς για όσους δεν προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν έως τότε (θα εισπράττουν δύο τμήματα συντάξεων, ένα με το ισχύον και σήμερα καθεστώς και ένα δεύτερο με βάση τους νέους χαμηλούς συντελεστές, για την περίοδο ασφάλισης από 1/1/2015).

Με 40 έτη ασφάλισης το ισχύον σύστημα δίνει 1.260 ευρώ, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, το σχέδιο Λοβέρδου ? Κουτρουμάνη 1.164 ευρώ και το σχέδιο της Ε.Ε. μόλις 720 ευρώ και σε ηλικία 60 ετών!

Ασύμφορη η ασφάλιση μετά τα 15 έτη

Αποκαλυπτικά παραδείγματα δημοσιεύει η «Η» για τα ποσά των συντάξεων που προκύπτουν με το ισχύον ασφαλιστικό, το σχέδιο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη και την αξίωση της Ε.Ε. για ποσοστό αναπλήρωσης 48% μαζί με τη βασική για τους ασφαλισμένους σταδιακά από το 2015.

οι μειωσεις σε αριθμους Για ασφαλισμένο με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ: Το ισχύον σύστημα δίνει στα 15 έτη και σε ηλικία 65 ετών 534 ευρώ, το σχέδιο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη 520 ευρώ και το χέδιο της Ε.Ε. 510 ευρώ.

Με 35 έτη ασφάλισης, το ισχύον σύστημα δίνει σε ηλικία 60 ετών 1.069 ευρώ, το σχέδιο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη 963 ευρώ και το σχέδιο της Ε.Ε. 505 ευρώ (ποινή μείωσης 30% καθώς δεν συμπληρώνεται η 40ετία).

Ανατροπές
Τα νέα όρια ηλικίας για τις γυναίκες

Με γνώμονα το Μνημόνιο που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και για όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει ή δεν θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δεν θα αλλάζει τίποτα μόνο για όσους και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα στο Δημόσιο, στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας και στα ειδικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ) έρχονται οι παρακάτω ανατροπές από το 2011 έως το 2015:

* Αυξάνονται στο 65ο έτος και στο 60ό, ανά περίπτωση, τα όρια συνταξιοδότησης για τις γυναίκες δημοσίους παλλήλους. Για τις μητέρες ανηλίκων το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση κάθε ευνοϊκής μεταχείρισης καθώς θα αναγνωρίζονται πλασματικοί χρόνοι. Νέο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση τίθεται το 2011 το 55ο (αντί των 50 που ισχύει έως και φέτος), το 60ό το 2012 και το 65ο το 2013.

Για τις μητέρες με 3 παιδιά που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ηλικίας, τίθεται όριο 50 ετών το 2011, 55ετών το 2012 και 60 ετών το 2013. Για τις έγγαμες ορίζεται το 60ό έτος για το 2011, το 63ο το 2012 και το 65ο το 2013 ενώ το όριο των 55ετών που ισχύει για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης έως το 2010, αυξάνεται για τις υπόλοιπες στο 56ο το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό το 2013.

* Καταργούνται η 35ετία και η 37ετία με την προσθήκη 1 έτους και ενός εξαμήνου κάθε χρόνο, αντίστοιχα (π.χ. 36 έτη το 2011, 37 το 2012, 38 το 2013, 39 το 2014 και 40 το 2015).
* Επιβάλλεται ποινή μείωσης 6% το χρόνο στις πρόωρες συντάξεις (π.χ. -30% στο ποσό της σύνταξης για συνταξιοδότηση στα 60 αντί στα 65 ή με 35 έτη αντί των 40 στα 60).

Δραματική προειδοποίηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια
Επιδόματα ανεργίας χαμηλότερα από Τουρκία - Κορέα

«Η Ελλάδα έχει συγκριτικά τα χαμηλότερα, ακόμη και από την...Κορέα και την...Τουρκία, ποσοστά αναπλήρωσης στα επιδόματα ανεργίας και είναι αδύνατο να μειωθεί η σχετική δαπάνη κατά 500 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει το Μνημόνιο (παράρτημα IV του ν. 3856/10) μέσω της μείωσης του ύψους ή της διάρκειας καταβολής των επιδομάτων».

Τη δραματική αυτή προειδοποίηση απηύθυνε στην κυβέρνηση, με έγγραφο που αποκαλύπτει η «Η», ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας . Σύμφωνα με τα στοιχεία (τα οποία εστάλησαν και στον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο σχετικής έρευνας ενισχύοντας το αίτημα των κοινωνικών εταίρων για την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και του χρόνου επιδότησης των ανέργων στη χώρα μας) τα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ είναι:

* Για τον άγαμο μισθωτό 40%, έναντι 55% του μέσου όρου στις χώρες ? μέλη του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα κατατάσσεται, έτσι, στην 25η θέση (χειρότερα από την Τουρκία, την Πολωνία, την Κορέα) στον κατάλογο των 29 χωρών.
* Για τον μακροχρόνια άνεργο η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση αφού το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0% (δεν καταβάλλεται επίδομα) ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 31%.
* Οταν ο χρόνος της ανεργίας υπερβαίνει τους 60 μήνες, στην Ελλάδα το ποσοστό μπορεί να φτάσει στο 17% ενώ κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ είναι 29%.
* Αν συνυπολογστούν οι κάθε είδους κοινωνικές παροχές, ο μέσος όρος του ποσοστού αναπλήρωσης φτάνει στο 54% στις άλλες χώρες ενώ στην Ελλάδα παραμένει στο 23%.
* Για τον έγγαμο με 2 παιδιά το ποσοστό αναπλήρωσης μπορεί να φτάσει στο 52% (έναντι 65% στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ) και μετά την παρέλευση12 μηνών επιδοτούμενης ανεργίας, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0% και 3% για τον άγαμο και τον έγγαμο, όταν στον ΟΟΣΑ είναι κατά μέσο όρο 31% και 53%, αντίστοιχα.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά, το κατώφλι φτώχειας το 2007 αντιστοιχούσε σε ετήσιο εισόδημα 13.608 ευρώ ενώ το επίδομα ανεργίας σήμερα για άνεργο με δύο εξαρτώμενα παιδιά ισοδυναμεί (μαζί με τα δώρα) με περίπου 7.400 ευρώ (528 ευρώ το μήνα) βρίσκεται δηλ στο 55% του στατιστικού ορίου φτώχειας αν δεν εργάζεται ο/η σύζυγος...

Ταμείο Προνοίας δημοσιων υπαλληλων
Σενάριο «ελεγχόμενης» στάσης πληρωμών

Μόνο το 30% των δημο­σίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται θα μπορούν να εισπρ­άττουν εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας ενώ ο χρόνος καταβολής του εφάπαξ θα φτάσει από τα 2 χρόνια (σήμερα) στα 4 χρόνια! Τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έκανε χθες το στέλεχος του ΤΠΔΥ και αντιπρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Νίκος Καλάκος αποκαλύπτοντας ότι, ήδη, στο πρώτο 5μηνο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά 50% (5.500 έναντι 3.617).

Με δεδομένη την αύξηση του «κύματος» των συνταξιοδοτήσεων δημοσίων υπαλλήλων λόγω του νέου Ασφαλιστικού και τη μη πρόσληψη νέων υπαλλήλων (που τροφοδοτούν με νέες εισφορές το Ταμείο) υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του 1 δισ. ευρώ που έχει το ΤΠΔΥ θα επιδεινωθεί καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την πληρωμή εφάπαξ (το οποίο δεν «εγγυάται» το κράτος όπως «εγγυάται» τις συντάξεις).

Στο ΤΠΔΥ εκκρεμεί η πληρωμή 20.000 εφάπαξ ήδη συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το τέλος του 2010, δήλωσε στην «Η» ο Ν. Καλάκος. Σε αυτή την περίπτωση το έλλειμμα θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1,7 δισ. ευρώ οδηγώντας το Ταμείο σε μια «ελεγχόμενη» στάση πληρωμών, σημειώνουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.
Πηγή imerisia.gr
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: