Ρε τους μαλάκες !

Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

star

Δώσανε 2.250.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στις μονές του Αγίου Ορους την ίδια ώρα που κόβανε τις συντάξεις πείνας  του εργαζόμενου Ελληνα πολίτη , την ίδια ώρα που ανέβαζαν τον ΦΠΑ ... !!!

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου καθορίστηκε ότι η φετινή οικονομική χορηγία του Δημοσίου προς τις μονές του Αγίου Ορους για το 2010 θα είναι 2.250.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή χαροποίησε, παραμονές Χριστουγέννων, την αγιορείτικη μοναστική κοινότητα, η οποία είχε εκφράσει ποικιλοτρόπως τη δυσαρέσκειά της και είχε εντείνει τις πιέσεις της προς την Πολιτεία για την καθυστέρηση της κρατικής επιχορήγησης λόγω της κρίσης, μια και παραδοσιακά αυτή δίνεται κατά τον μήνα Μάιο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτή την ενδιαφέρουσα αγιορείτικη υπόθεση έχει η Μονή Βατοπεδίου, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής ποσοστιαίας λίστας που έχει στα χέρια της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους βάσει της οποίας γίνεται η κατανομή της κρατικής επιχορήγησης. Αποτέλεσμα της «ιεραρχικής» υπεροχής της Μονής Βατοπεδίου είναι το μοναστήρι του ηγούμενου Εφραίμ να αποσπά ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων και να βρίσκεται σε προνομιακή θέση και σε αυτόν τον τομέα στο εσωτερικό της Αθωνικής Πολιτείας. Η άκρα μυστικότητα όμως που επικρατεί γύρω από τα κριτήρια και τα ποσοστά κατανομής του κρατικού μποναμά επιτείνουν τον προβληματισμό και τα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των δημόσιων κονδυλίων από τους άγιους πατέρες.

Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε επανειλημμένως με την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους υποβάλλοντας επίσημο ερώτημα, αναφορικά πρώτον, με τον τρόπο κατανομής της χορηγίας μεταξύ των ιερών μονών και, δεύτερον, με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Οπως ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Επιστασίας, πατέρα Γρηγόριο, το ερώτημά μας παραπέμφθηκε στην Ιερά Κοινότητα, η οποία θα συσκεφθεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον για να αποφασίσει αν θα απαντήσει στον ελληνικό λαό πόσα χρήματα από το υστέρημά του παίρνει κάθε μονή και πώς τα εκμεταλλεύονται οι Αγιορείτες ηγούμενοι. Από την πλευρά του, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, κ. Αρίστος Κασμίρογλου, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», για τη φετινή κρατική χορηγία, αναφέρει: «Δεν θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι μεγάλο σε σχέση πάντα με τα έξοδα φιλοξενίας των ιερών μονών του Αγίου Ορους που είναι τεράστια. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι στις μέρες οικονομικής κρίσης που περνάμε κόβουν από όλους τους εργαζομένους και συνταξιούχους μισθούς και συντάξεις. Ομως και από τις ιερές μονές έκοψαν, αφού την περασμένη χρονιά η αντίστοιχη οικονομική χορηγία ήταν 2.750.000 ευρώ. Ενα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ ανά μονή δεν φτάνει για ένα τρίμηνο φιλοξενίας, αφού έχουμε ημερησίως κατά μέσο όρο 60 φιλοξενούμενους ανά μονή».


πηγή

ΥΓ. Και γιατί ρε τραχανά να πληρώνω εγώ τους φιλοξενούμενούς σας ! Έχω καμιά υποχρέωση ; Να τους λέτε να φέρνουν το φαϊ τους ή ανοίξτε καμία δεκαριά ταβέρνες ... τι με νοιάζει ρε χασομέριδες χαραμοφαϊδες ;
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: