Μάθημα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας .

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

star
Αρίωνας Πτολεμαΐδας

Πολιτικές διαστάσεις πήρε το ματς χάντμπολ ανάμεσα στην Αρίωνα Πτολεμαΐδας και την Ζίτο Πρίλεπ από τη ΠΓΔΜ. Το παιχνίδι επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στο Λέχοβο Φλώρινας για το Τσάλεντζ Καπ γυναικών, αλλά δεν έγινε μετά την άρνηση της ελληνικής ομάδας να δεχτεί τη χρησιμοποίηση του αστεριού της Βεργίνας ως λογότυπο στη φανέλα της ομάδας από την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ελληνική ομοσπονδία χάντμπολ (ΟΧΕ) που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:


*Κατά τη διάρκεια της χθεσινoβραδινής τεχνικής σύσκεψης, η ομάδα Ζίτο Πρίλεπ της ΠΓΔΜ παρουσίασε αγωνιστική φανέλα στην οποία εμφανιζόταν το αστέρι της Βεργίνας ως τμήμα του λογότυπου του εμπορικού της χορηγού.

*Στη συνέχεια το σωματείο Αρίωνας Πτολεμαΐδας και κατόπιν συνεννόησης με την ΟΧΕ κατέστησε σαφές στον Αυστριακό παρατηρητή του αγώνα κ. Μπουρζιβαλ ότι εφόσον δεν αλλάξουν οι φανέλες τηςομάδας του Πριλεπ δεν θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι.Ζίτο Πρίλεπ , οι παραχαράκτες της ιστορίας

*Η ομάδα της ΠΓΔΜ δεν δέχτηκε να αγωνιστεί με διαφορετική εμφάνιση. Ως εκ τούτου ο προγραμματισμένος αγώνας για σήμερα δεν διεξήχθη, αφού στις ώρες που μεσολάβησαν δεν προέκυψε κάποια νέα εξέλιξη.

*Σημειώνεται ότι εδώ και τρεις εβδομάδες η ΟΧΕ ήταν σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, στην οποία είχε κάνει τις σχετικές επισημάνσεις αναφορικά με τον επικείμενο αγώνα επικαλούμενη και το ιστορικό με την ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Γιαννιτσών. Η ΟΧΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να πάρει σαφή θέση για το θέμα και να υποχρεώσει την ομάδα της ΠΓΔΜ να αφαιρέσει από την φανέλα της το Ελληνικό εθνικό σύμβολο ενημερώνοντας για μια ακόμη φορά ότι Ελληνικές ομάδες δεν αγωνίζονται εφόσον δεν τηρούνται όλα όσα προβλέπονται από την ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδος-ΠΓΔΜ.

*Τρεις ημέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα, η EHF ενημέρωσε την ΟΧΕ πως δεν μπορεί να υποχρεώσει την ομάδα του Πριλεπ να αλλάξει τις φανέλες της διότι, δεν υπάρχει στον κανονισμό της EHF σχετικό νομικό έρεισμα επισημαίνοντας ότι η διαφορά είναι πολιτική και όχι αθλητική.

Το παιχνίδι κατοχυρώθηκε υπέρ της Πρίλεπ και η ελληνική ομάδα αναμένεται να τιμωρηθεί με 10.000 ευρώ πρόστιμο και δύο χρόνια αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση.

Ζήτω ο Αρίων Πτολεμαΐδας! Όσο για τη Ζίτο Πρίλεπ το μόνο... ζήτω που της αξίζει είναι αυτό που έχει στο όνομα της. Της αρτοβιομηχανίας Zito με σήμα τον... μεταμφιεσμένο Ήλιο της Βεργίνας. Η χρησιμοποίηση του εθνικού μας συμβόλου ανάγκασε τον Απόλλωνα Πτολεμαΐδας σε γενναία αποχώρηση από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

"Δεν θα βάλουμε την ομάδα πάνω από τη χώρα", εξήγησε στο Sport24.gr ο πρόεδρος του συλλόγου, Αναστάσιος Πέτκος.

O Aρίων Πτολεμαΐδας "θυσίασε" την ευρωπαϊκή συμμετοχή μετά την άρνηση του να συμμετάσχει σε αγώνα με...


"Όχι μόνο δεν θα παίξουμε στην Ευρώπη, αλλά θα τιμωρηθούμε και με πρόστιμο", πρόσθεσε χαριτολογώντας ο κύριος Πέτκος αναφερόμενος στην απόφαση του ίδιου και των συνεργατών του να αποσύρουν την ομάδα τους από τους αγώνες με τη Ζίτο Πρίλεπ για τη φάση των "16" του Challenge Cup.

Το... κακό το περίμεναν εδώ και καιρό, από τότε που η κλήρωση της EHF έφερε τη συγκεκριμένη ομάδα που... ευθύνεται και για την τιμωρία του Μεγάλου Αλεξάνδρου το χειμώνα του 2009, στο δρόμο του Αρίωνα. Ούτε τότε είχαν λείψει οι προκλήσεις από την πλευρά της Πρίλεπ.

"Υπήρχε το παράδειγμα των Γιαννιτσών. Μπήκαμε και στην ιστοσελίδα της Ζίτο Πρίλεπ και είδαμε πεντακάθαρα τον Ήλιο της Βεργίνας. Γνωρίζαμε ότι δύσκολα θα έκαναν πίσω. Είχαμε αλληλογραφία με την ΟΧΕ με τον πρόεδρο Σίμο Λαζαρίδη και τον διευθυντή Γιάννη Καρανάσο για τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έβγαλε την ουρά της απέξω, λέγοντας ότι το θέμα ήταν πολιτικό, όχι αθλητικό".

Όταν ήρθαν οι μέρες του αγώνα ο κ.Πέτκος έπαψε πια να περιμένει μια κίνηση καλής θέλησης από τους Σκοπιανούς. Φερ πλέι βρε αδερφέ!

"Τους περιμέναμε στην τεχνική σύσκεψη μήπως αλλάξουν γνώμη. Ενημέρωσα τον Αυστριακό παρατηρητή Γκούσταβ Μπούρζιβαλ ότι θα έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούσα να ανοίξω το γήπεδο, δεν μπορούσαμε να μαζέψουμε τον κόσμο γιατί δεν ήταν δυνατό να προβλέψουμε την αντίδραση του. Βρισκόμαστε τριάντα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Οι Σκοπιανοί ήταν ανένδοτοι, ο παρατηρητής είδε το σήμα τους, τον Ήλιο με ένα δάφνινο στεφάνι γύρω του και μια κορώνα από πάνω. Μας είπε ότι δεν φαινόταν πολύ, αλλά του είπα ότι είναι ξεκάθαρα ο Ήλιος της Βεργίνας με 15 εκατοστά διάμετρο", επισήμανε ο κ.Πέτκος.

Ο παρατηρητής μπορεί να μην κατάφερε να πείσει τους Σκοπιανούς να αλλάξουν φανέλα, αλλά ίσως η έκθεση του αποτελέσει ελαφρυντικό όταν εξεταστεί η υπόθεση του αγώνα στο Λέχοβο της Φλώρινας.

Ο Αρίων Πτολεμαΐδας κινδυνεύει με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο 10.000 ευρώ. Και θα αναρωτηθείτε: Όλα αυτά για ένα σήμα; Δεν μπορούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια;

Σε αντίθεση με τη συμπεριφορά ανθρώπων άλλων ομαδικών αθλημάτων στη χώρα μας, για ορισμένους ανθρώπους στο χάντμπολ η αξία ενός εθνικού συμβόλου είναι ανεκτίμητη.

πηγή
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: