Τι υπέγραψαν τα λαμόγια - Mερικά αποσπάσματα από την δήλωση του eurogroup - Προειδοποιούμε ότι η ανάγνωση απαιτεί ψυχραιμία.

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

star

We also welcome the (…) provision of assurances by the leaders of the two coalition parties regarding the implementation of the programme beyond the forthcoming general elections.

Καλωσορίζουμε επίσης την (…) παροχή διαβεβαιώσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές.Πώς ακριβώς θα το κάνουν αυτό;


We therefore invite the Commission to significantly strengthen its Task Force for Greece, in particular through an enhanced and permanent presence on the ground in Greece, in order to bolster its capacity to provide and coordinate technical assistance.
The Eurogroup also welcomes the stronger on site-monitoring capacity by the Commission to work in close and continuous cooperation with the Greek government in order to assist the Troika in assessing the conformity of measures that will be taken by the Greek government, thereby ensuring the timely and full implementation of the programme.

Καλουμε συνεπώς την Επιτροπη να ενισχύσει σημαντικά την Δύναμη Κρούσης για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω ενισχυμένης και μόνιμης παρουσίας στην Ελλάδα, ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες παροχής και συντονισμού της τεχνικής βοήθειας. Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την ενισχυμένη δυνατότητα παρακολούθησης από την Επιτροπή, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει την Τρόικα να εκτιμήσει την συμμόρφωση των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.Τελικά δεν θα είναι ένας ο γκαουλάιτερ, όπως είχαν προτείνει πρόσφατα οι Γερμανοί, θα είναι πολλοί.  Στο εξής γνωστοί και ως «ενισχυμένη task force»


The Eurogroup also welcomes Greece's intention to put in place a mechanism that allows better tracing and monitoring of the official borrowing and internally-generated funds destined to service Greece's debt by, under monitoring of the troika, paying an amount corresponding to the coming quarter's debt service directly to a segregated account of Greece's paying agent.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει μηχανισμό για τον καλύτερο έλεγχο και παρακολούθηση των πόρων οι οποίοι προέρχονται από τον επίσημο δανεισμό και από το εσωτερικό της χώρας και προορίζονται  για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα επιτευχθεί καταβάλλοντας, υπό την επιτήρηση της Τρόικα ποσό ίσο με αυτό που απαιτείται για την εξόφληση του χρέους του επόμενου τριμήνου απευθείας σε ξεχωριστό λογαριασμό.Απαγορεύεται η στάση πληρωμών. Χρήματα από τις δόσεις των δανείων, από τους φόρους, από τις ιδιωτικοποιήσεις θα δεσμεύονται από τους πιστωτές, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα δάνειά της το επόμενο τρίμηνο. Αν δεν μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες τόσο το χειρότερο.
Finally, the Eurogroup in this context welcomes the intention of the Greek authorities to introduce over the next two months in the Greek legal framework a provision ensuring that priority is granted to debt servicing payments. This provision will be introduced in the Greek constitution as soon as possible.

Τέλος, το Eurogroup σε αυτά τα πλαίσια καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να εισάγουν εντός δύο μηνών νόμο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα της εξυπηρέτησης του χρέους. Η πρόνοια αυτή θα εισαχθεί στο ελληνικό σύνταγμα το ταχύτερο δυνατόν.

Επίσης, το σύνταγμα θα καταργηθεί (όχι αυτό δεν το γράφει)


http://www.thepressproject.gr/details.php?id=13347


Διαβάστε επίσης και παρακάτω. Σημειώνουμε ότι η ίδια η έκθεση της Τρόϊκα επισημαίνει επακριβώς:
«δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα πιθανόν θα εξακολουθήσει να είναι ευεπίφορο σε κάποιο ατύχημα ενώ θα παραμείνουν τα ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητά του» !!!


Οι όροι της διάσωσης, οι απαιτήσεις των δανειστών και τα ερωτηματικά

Επισφαλής η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την ανάλυση της τρόικας - Αναλυτικά όλες οι συμβάσεις
Με αυστηρούς όρους, «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, διαρκή και εντατική επιτήρηση των απαιτούμενων μέτρων από τους δανειστές αλλά και με δυσοίωνες προβλέψεις σε περίπτωση παρέκκλισης από το πολυετές πρόγραμμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων και δημοσιονομικών μέτρων εγκρίθηκε από τη χθεσινή σύνοδο του eurogroup «η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» για την «άνευ προηγουμένου» απομείωση του ελληνικού χρέους (το κείμενο της απόφασης του Eurogroup εδώ).

Η «ιστορικής σημασίας» απόφαση (διαβάστε στα αγγλικά), όπως χαρακτηρίστηκε η συμφωνία από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προβλέπει τη χρηματοδότηση της χώρας με ένα νέο πακέτο 130 δισ. ευρώ η οποία όμως συνδέεται άμεσα με την οριστικοποίηση της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών (PSI) στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

To σχέδιο που ενέκριναν μετά από 13 ώρες διαβούλευσης οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020 μετά την ολοκλήρωση του PSI και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5% επί της ονομαστικής τους αξίας.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την παροχή του νέου δανείου είναι η δημιουργία ειδικού λογαριασμού (όπως είχε προταθεί προ ημερών από τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί) από τον οποίο θα καταβάλλονται από το ελληνικό δημόσιο κατά προτεραιότητα έναντι άλλων δαπανών οι τόκοι του δανείου. Μάλιστα η θέσπιση αυτού του μηχανισμού για τη διασφάλιση των πιστωτών προβλέπεται να λάβει συνταγματική κατοχύρωση «το συντομότερο δυνατό».

Επιπλέον η παρουσία της «Ομάδας δράσης» (task force) με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ καθίσταται μόνιμη και πιο ισχυρή στο πλαίσιο της εποπτείας των μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Επίσης προβλέπεται η θέσπιση μιας μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στα πρότυπα του αντίστοιχου γραφείου που διατηρεί ήδη το ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων ξεκινά τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες μετά τις «προαπαιτούμενες ενέργειες» τις οποίες έχει δεσμευθεί να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Το ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνει επισφαλές
Ωστόσο στο χθεσινό eurogroup παρουσιάστηκε η έκθεση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο κείμενο των 9 σελίδων σημειώνεται ότι χωρίς την έγκαιρη και κατά γράμμα εφαρμογή των μέτρων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το χρέος θα ακολουθήσει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας το 178% του ΑΕΠ το 2015 για να περιοριστεί στο 160% το 2020. Ακόμα εκτιμάται ότι αν επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις ή δεν εισπραχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις τότε η επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης μετατίθεται για το 2014 (με ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 1,5%).

Ομως ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια της έκθεσης που προβλέπει την πιθανότητα να χρειαστεί νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας με ποσό κοντά στα 50 δισ. ευρώ το 2014, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση των δόσεων του πρώτου δανείου. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι:

-αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (στο -1% το 2012) και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,5%, τότε το χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί.

-αν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φτάσουν τα 46 δισ. ευρώ όπως είχε υπολογιστεί αρχικά αλλά περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, τότε το χρέος θα φτάσει την ίδια χρονιά το 148%.

-αν ο ρυθμός ανάπτυξης δεν παραμείνει σε ετήσια βάση διαρκώς πάνω από το 1%, τότε το χρέος θα φτάσει το 143%.

-αν το κόστος δανεισμού του μηχανισμού στήριξης (από τον οποίο χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος η Ελλάδα) αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης (λόγω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας), τότε το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο τέλος της δεκαετίας στο 135%.

Τα μέτρα θα επιτείνουν βραχυπρόθεσμα την ύφεση
Η ανάλυση της τρόικας επισημαίνει ότι «ίσως καταστεί αναγκαία η συμμετοχή του επίσημου τομέα» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενώ υπογραμμίζεται ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους θα πρέπει να αναθεωρηθούν μετά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα.

Το βασικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο το χρέος θα φτάσει το 129% το 2020 βασίζεται στην υπόθεση ότι η συμμετοχή ιδιωτών θα ανέλθει στο 95%. Ομως για κάθε πέντε ποσοστιαίες μονάδες απόκλισης από αυτό το ποσοστό το χρέος θα αυξάνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2020. Για παράδειγμα αν η συμμετοχή στην αναδιάρθρωση ανέλθει στο 90% το χρέος (σύμφωνα με το «αισιόδοξο» βασικό σενάριο) θα φτάσει το 131%.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι «αν δεν ενταθεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τότε η ανεργία θα σημειώσει μεγαλύτερη αύξηση και ύφεση θα βαθύνει επιμηκύνοντας τη διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης.

Τα αρνητικά σενάρια της αναθεωρημένης έκθεσης της τρόικας βασίζονται σε τρεις θεμελιώδεις διαπιστώσεις. Η πρώτη αφορά την βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση για το 2011 ενώ η δεύτερη σχετίζεται με αρνητικές προοπτικές για το σύνολο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Όμως ο τρίτος παράγοντας είναι η ίδια εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων η οποία μακροπρόθεσμα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη όμως «αρχικά θα βαθύνει την οικονομική επιβράδυνση».

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα πιθανόν θα εξακολουθήσει να είναι ευεπίφορο σε κάποιο ατύχημα ενώ θα παραμείνουν τα ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητά του»


Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλουμετά την ολοκλήρωση του Eurogroup


Αναλυτικά όλες οι συμβάσεις:

Eurogroup statement


Greece: Preliminary Debt Sustainability Analysis

Terms for bond swap


Η συμφωνία για το PSI

star

1 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: