ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

star
====================
Η ιστορία του Παλίμψηστου
Πρόκειται για ένα χειρόγραφο που πιστεύεται ότι γράφτηκε από τους μοναχούς του Βυζαντίου τον 13ο αιώνα, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την παράδοση του παλίμψηστου, την εποχή εκείνη που το χαρτί ήταν δυσεύρετο συνηθιζόταν να ‘σβήνουν’ τις σελίδες από χαρτί εξαιρετικής ποιότητας ορισμένων παλιών κειμένων και να ξαναγράφουν πάνω τους.
Το Παλίμψηστο αυτό αρκετούς αιώνες αργότερα - το 1998 - πωλήθηκε σε μια δημοπρασία του Cristie’s για δύο εκατομμύρια δολάρια. Ο συλλέκτης που το απέκτησε το παρέδωσε στο μουσείο Walters Art στη Βαλτιμόρη, για διατήρηση και μελέτη.
Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας άλλοτε υπερσύγχρονες μεθόδους όπως οι υπεριώδεις ακτίνες Χ και άλλοτε με τους παραδοσιακούς τρόπους αποκρυπτογράφησης πολλές φορές γράμμα-γράμμα, προσπάθησαν να αναστήσουν το αρχαίο κείμενο, αποκαλύπτοντας ένα μικρό απόσπασμα της αθηναϊκής ιστορίας που αφορά τις μέρες μετά την καταστροφική ήττα από τον Φίλιππο Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Περιλαμβάνει περίπου 120 σελίδες με κείμενα του Αρχιμήδη και 10 ακόμη με λόγους του Υπερείδη, ένα φιλοσοφικό σχολιασμό για τον Αριστοτέλη και ένα νεοπλατωνικό φιλοσοφικό κείμενο, σελίδες από ένα εκκλησιαστικό βιβλίο για τη ζωή των αγίων και πέντε ακόμη που είναι τόσο τέλεια σβησμένες ώστε είναι αδύνατο να τις αποκρυπτογραφήσουν οι επιστήμονες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη, υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.archimedespalimpsest.org/


Αρχική σελίδα
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: