Κάποιοι κερδίζουν περιουσίες από τη σπέκουλα για χρεοκοπία της Ελλάδας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

star
Ποιος είναι ο Τζον Πόλσον
Όλοι υποπτευόμαστε ότι ο ενορχηστρωμένος "πόλεμος" έναντι της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει ορισμένους διεθνείς κερδοσκόπους πολύ πλουσιότερους. Ένας από αυτούς είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα" διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον, 53 ετών. Ο Πόλσον θεωρείται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που «κερδοσκοπούν» αυτή την περίοδο από την Ελλάδα και το ευρώ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πόλσον έχει λάβει τις τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες θέσεις short έναντι του ευρώ, των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες μέχρι τώρα. Ουσιαστικά ταυτίζεται με το εν εξελίξει κερδοσκοπικό παιχνίδι με επίκεντρο το Σίτι του Λονδίνου το οποίο πρωταγωνιστεί στις πιέσεις επί των ελληνικών τίτλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Πόλσον έχει συγκροτήσει ομάδα 20-30 αναλυτών των διεθνών αγορών οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα» και σε συνεργασία μαζί τους αποφασίζει για τις κινήσεις του.


Ο αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων φέρεται ότι αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα (μέσω του hedge fund Ρaulson & Company το οποίο ίδρυσε και διοικεί) ποντάροντας στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη μας.

Κύκλοι των αγορών συνδέουν ευθέως το hedge fund του κ. Πόλσον και με την κερδοσκοπία εις βάρος του Ντουμπάι. Αφού κερδοσκόπησε εις βάρος του Εμιράτου για 2 εβδομάδες, η στήριξη του Αμπου Ντάμπι τον οδήγησε να αναζητήσει άλλο υποψήφιο θύμα, το οποίο και βρήκε στο πρόσωπο της υπερχρεωμένης Ελλάδας.

Όντας κατεξοχήν κερδοσκόπος, τους τελευταίους μήνες του 2008, την ώρα που κατέρρεαν οι διεθνείς αγορές ο κ. Πόλσον συνέχισε απρόσκοπτα να πλουτίζει εις βάρος . Το περιοδικό «Forbes» τον κατέταξε το 2009 στην 33η θέση των 400 πλουσιότερων Αμερικανών και στην 76η των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, υπολογίζοντας την προσωπική του περιουσία στα 6 δισ. δολάρια και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται 29 δισ. δολάρια.



πηγή
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: