Στον "πάγο" οι κλαδικές συμβάσεις μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου (2014)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

star

Αλλαγές προς το χειρότερο του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με κύρια αυτή της επέκτασης της αναστολής των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ενώ αρχικώς και σύμφωνα με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων είχε οριστεί στα δύο χρόνια, μετατίθεται πλέον έως το τέλος της ισχύος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή έως το 2014.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Υπουργό Οικονομικών, δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, αλλά  προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος,  κατετέθη και η τροπολογία για τις μειώσεις κατά 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ, ενώ αναμένεται να κατατεθούν ακόμη δύο τροπολογίες, εκ των οποίων η πρώτη θα επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο να διοργανώσει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων και η δεύτερη θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Μεταξύ των αλλαγών που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, περιλαμβάνεται και η προσθήκη που ξεκαθαρίζει τον ρόλο των σωματείων στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και η αποκατάσταση της αδικίας μεταξύ υπηρετούντων και προσληφθέντων στο μισθολόγιο – βαθμολόγιο.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, από την πλευρά του αναφερόμενος στο άρθρο 37 και τα εργασιακά ανέφερε ότι δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους και ενισχύονται οι επιχειρησιακές.

«Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που θεσμοθετούμε. Στην πραγματικότητα είναι ατομικές συμβάσεις», υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης.

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .
star

0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο: