Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ - ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

star
                  ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

A. ΓΕΝΙΚΑ
Ο Οσιος Θεοφύλακτος, αρχιεπίσκοπος Βουλγαρίας, έζησε τον 11ο-12ο αιώνα και ήταν αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και πάσης Βουλγαρίας σχεδόν επί 30 χρόνια. Ταυτόχρονα, ήταν καθηγητής Θεολογίας ενώ θεωρείται όσιος από την ορθοδοξη εκκλησία και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ι.Μ. Χαλκίδας, τιμάται στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο Θεοφύλακτος ήταν πολυγραφότατος και το χριστιανικό του έργο καλύπτει πέντε τόμους της ελληνικής πατρολογίας του Migne. Ως χριστιανός πατέρας όμως που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα μπορούσε να αφήσει τους Ελληνες και τον ελληνισμό έξω από τα κείμενά του, αποδίδοντας σ'αυτούς βαριές εκφράσεις, όπως πόρνοι, τυφλοί, αισχροί, ενώ τα σχόλιά του περί της αναγκαιότητας της ελληνικής παιδείας είναι οπωσδήποτε για γέλια, αν δεν είναι για κλάματα.
Βέβαια, παρ'όλο που ορισμένοι ημιαγράμματοι ερμηνευτές της θεωρίας-λάστιχο περί "Ελλήνων", υποστηρίζουν πως ο όρος "Ελληνας" έπαψε να έχει την έννοια του ειδωλολάτρη κατά τον 11ο αιώνα, ... ο εν λόγω χριστιανός φαίνεται ότι δεν είναι ενήμερος της κατάστασης, και γι'αυτό σούρνει στους Ελληνες τα μύρια όσα, όπως και οι προγενέστεροι και μεταγενέστεροί του χριστιανοί πατέρες. Εκτός βέβαια, αν ο όρος Ελληνας για όλους αυτούς τους απίθανους επαγγελματίες χριστιανούς σήμαινε αυτό ακριβώς που λένε: Το συγκεκριμένο έθνος που ζούσε στη συγκεκριμένη εδαφική περιοχή και που έπρεπε να εξαλείψει πνευματικά για να επικρατήσουν οι ανοησίες και οι δεισιδαιμονιες της ασιατικής θρησκείας. Κι αν οι ανοησίες αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από τους Ελληνες (όπως μας πληροφορούν οι ίδιοι), αυτό επιτεύχθηκε τελικά με τη γνωστή συνταγή: Με το σουγιά στο κόκκαλο, με το λουρί στο σβέρκο...

B. ΟΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο Θεοφύλακτος είναι σαφής, όσον αφορά την ελληνική παιδεία, ακολουθοώντας την ίδια οδό με τους προηγούμενους μισέλληνες χριστιανούς πατέρες, τους ορκισμένους εχθρούς του ελληνισμού. Αλλά, ας αφήσουμε τον ίδιο να μας τα πει:
Η ελληνική παιδεία και η ελληνική σκέψη, σύμφωνα με το Θεοφύλακτο, είναι:

αερολογήματα:
"αλλ'ουχ ως Ελληνας ληρούσι (=αερολογούν), οι μεν την ηδονήν φάσκοντες, ως Επίκουρος" (Εξήγησις ακριβής των καθολικών επιστολών)

αποτροπιασμός:
"Ο μεν ουν ειρηκώς Επιμενίδης έστι, εν τοις μάλιστα των παρ' Ελλησι σοφών θειασμοίς και αποτροπιασμούς προσέχων" (Προς Τίτον επιστολήν εξήγησις)

έργο κηφήνων:
"Εστι δε κηφηνώδες το της ελληνικής σοφίας" (Ερμηνεία εις το κατά Λουκά Ευαγγέλιον, κεφ. κδ΄)

ενώ οι σοφοί χαρακτηρίζονται ως
αιώνιοι ψεύτες
"Ινα των Ελλήνων εμφράξη τα στόματα, των μυθευομένων" (Ερμηνεία εις το κατά Ιωάννην ευαγγέλιον, κεφ. θ΄)
"Ελλήνων γαρ των αεί ψευδομένων έστιν ο λόγος" (ερμηνεία εις την προς Ρωμαίους επιστολήν, κεφ. γ΄) διάδοχοι της ακαθαρσίας
"αλλ' έστι μετ'αυτόν οι της λύμης (=ακαθαρσία) διάδοχοι, οι των Ελλήνων σοφοί" (Προς Τιμόθεον πρώτης επιστολής επεξήγησις, κεφ. ε΄)

μωροί και ανόητοι
"Ούτος και σοφίαν Θεού , καν ως μωρία τοις Ελλησι διαβάλληται (εις την προσκύνησιν του Τιμίου Σταυρού, κεφ. ιζ΄)

αισχροί
"Και το μεν της αισχροπαθείας Ελληνικής, διαδοχάς περινοησάντων" (Λόγος εις την εορτήν της υπεραγίας δεσποίνης ημών θεοτόκου)

ενώ προτρέπει τους χριστιανούς να μην σκέφτονται και να μην προσπαθούν να αποδείξουν τίποτε, όσον αφορά τα χριστιανικά παραμύθια:
"Και ουκ έχομεν χρείαν συλλογισμών και της λογικής των Ελλήνων αποδείξεως. Εκείνοι γαρ παρασαλεύουσι την ασθενήν διάνοιαν ταράττοντες μάλλον δε εκ ζόφου πληρούντες και απορίας". (ερμηνεία εις την α΄ προς Κορινθίους επιστολής, κεφ. β΄)

Σημαντικές επίσης είναι και οι οδηγίες που δίνονται προς τους χριστιανούς, όσον αφορά στην ελληνική παιδεία. Για το μισέλληνα χριστιανό πατέρα, η ελληνική παιδεία είναι ψεύτικη και μάταια και οι χριστιανοί πρέπει να την χλευάζουν, να την αποστρέφονται και να τη φτύνουν. Οπως ακριβώς κάνουν οι σύγχρονοι χριστιανοί Ελληνομάχοι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έθνη της γης που τη θαυμάζουν!

"Την δε των Ελλήνων παιδείαν, (οι χριστιανοί) ως ματαίαν και ψευδώνυμον, χλεύην τιθέμενοι διαπτύσωσι και αποστρέφονται" (Μαρτύριον των αγίων ενδόξων ιερομαρτύρων 15, κεφ. κα΄)

Γ. ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Εκτός από το πνευματικό προϊόν των Ελλήνων, που είναι η ελληνική σκέψη και παιδεία, ο Θεοφύλακτος αναθεματίζει και τους ίδιους τους Ελληνες, όπως ακριβώς οφείλει να κάνει κάθε συνεπής χριστιανός που σέβεται τον εαυτό του. Ετσι, για το χριστιανό πατέρα, οι Ελληνες είναι:

ασύνετοι:
"Τι γαρ Ελλήνων ασυνετώτερον;" (ερμηνεία εις την προς Ρωμαίους επιστολήν, κεφ. γ΄)

με πονηρό βίο:
"Οι γουν Ελληνες, οδούς έχουντες πονηράς, τουτέστι βίους επιλόγους" (ερμηνεία εις το κατά Ματθαίον ευαγγέλιον, κεφ. κβ΄)

τυφλοί εκ γενετής:
"Και ούτος γαρ εκ γενετής τυφλός, ως οι Ελληνες" (ερμηνεία εις το κατά Ιωάννην ευαγγέλιον, κεφ. θ΄)
ασεβείς:
"Ελληνες πάντες ήσαν ασεβείς" (Εξήγησις εις τας πράξεις των αποστόλων)

ωμοί(!)
"Ω της ελληνικής ωμότητος!" (ό.π.)

ενώ σε μία κορύφωση του ανθελληνικού του μένους, χαρακτηρίζει τους Ελληνες ως τους "πόρνους του κόσμου".
"Και πάντως, ου τοις πόρνοις του κόσμου συναναμίγνυσθαι εκώλυσα, τουτέστι τοις των Ελλήνων" (ερμηνεία εις την α΄ προς Κορινθίους επιστολής, κεφ. β΄)

Κι αυτόν το μισέλληνα χριστιανό πατέρα, η εκκλησία που εδρεύει στη χώρα των "πόρνων του κόσμου", η Ελλαδική, τον ανακήρυξε όσιο και τον γιορτάζει στις 31 Δεκεμβρίου.

Συνεχίζεται ... (Συντακτης του κειμενου ειναι ο εκπαιδευτικος Κωνσταντινος Θεοδωριδης)


Αρχική σελίδα
star

2 αναγνώστες άφησαν σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ξυπνήστε ρε παλικάρια. Άλλή ήταν η έννοια της λέξης τότε.

***ΜΑΚΕΔΩΝ*** είπε...

Σε ποιά λέξη αναφέρεσαι φίλε μου ;